30 Dec 2016

Baby Changing Room

Assalamualaikum

Harini I nk share pengalaman I ke Baby Changing Room. Bagi yang tak familiar, Baby Changing Room ni maksudnya bilik di mana fungsinya adalah sebagai tempat untuk tukar diapers baby, menyusukan baby, dan segala yang berkaitan dengan baby la pendek kata. Sebab tu kebanyakan tempat public seperti Shopping Malls, Airport, memang ada disediakan Baby Changing Room @ Nursing Room ni utk kegunaan para ibu.

Nak dijadikan cerita, masa perjalanan pulang dari Melaka hari tu. Rara Alana 'mentahiti' dalam kereta. Jalan pulak jammed ya rabbi. So decided nak cuci di Hentian Jejantas R&R Ayer Keroh. Hentian Jejantas Ayer Keroh ni memang besar. Toilet ada, shower pun ada. Lebih 40 pintu kalau tak silap I. Rara Alana steady,tidur dari dlm kereta lagi. Tak sampai hati pulak nak kejutkan dia.

Sampai je di hentian tersebut, terus cari Baby Changing Room ni. Ye lah, nk cuci itu ini senang. Masa I sampai, tengok ada sorang amoi tgh beratur. I pon beratur belakang dia sambil dukung Rara yang tgh tidur ni. 5minit tunggu, tak keluar juga. I pun melilau kat area tu kot ada lagi Baby Changing Room yang lain. Pusing-pusing, xde. So kembali la beratur.

Tunggu punya tunggu, tak keluar juga. I try ketuk pintu sebab berkunci. Kot la yang di dalam tu ingat takde org tengah menunggu kat luar ni kan. Then ada makcik 2-3 orang yang duduk kt tepi longkang tu ckp,"mandi kot...". I dah naik geram la pulak. Yang amoi ni rilek je dia. Ye lah, anak baby ringan lagi,boleh la. Hahaha.

Then, tak lama tu yang dinanti pun keluar. Almost 10 min since dari I sampai. Korang tahu siapa??? A mother with her 2 kids take a shower together-gether inside Baby Changing Room dengan riang gembiranya. And her two kids pulak already not A BABY OR TODDLER pon! Dah besar standard Pra Sekolah dah pun. Hish. Geram!!!! Dengan muka tak bersalahnya. Hish. Sakit pulak hati kita. Merasa maki hamun dalam hati.

I tak faham dengan mentaliti orang kita ni. Padahal kt toilet tu ada section untuk Shower. Lagi besar dan selesa. Entah apa kejadahnya nak mandi kat Baby Changing Room ni pun sampai sekarang I tak boleh nk brain. Bukan kena bayar pun cik kak oi kalau mandi kat bahagian Shower dalam tu. Dah la menyusahkan kaum ibu. Takde pulak nk say sorry sebab menunggu ke apa ke.

Then, amoi tu pun masuk ke dalam Changing Room tu. Dia tak tutup pun pintu. Tp I bagi dia privacy la. I tunggu sampai dia siap baru I pulak masuk untuk tukar diapers my princess yang masih lg ketiduran itu.

Moral of the story is, Jadilah manusia yang bertimbang rasa dan bertanggungjawab. Kalau nak mandi silalah ke ruangan Shower. Jangan menyusahkan kaun Ibu yang lain untuk gunakan Baby Changing Room. Jangan Selfish. Jangan menyusahkan orang.

Sekian,terima kasih.

29 Dec 2016

Pahit Manis 2016

Assalamualaikum

Lagi beberapa hari, 2016 bakal menutup tirainya. 2017 bakal menyusul tiba. Alhamdulillah masih diberi nikmat hidup di muka bumi Allah hingga ke hari ini. Jom I share antara kenangan manis-pahit,suka duka I sepanjang 2016.

1. Khalisa Ayra bt Khairul Faizal
Alhamdulillah dikurniakan cahaya mata yang comel dan sihat. Sesungguhnya inilah anugerah terbesar dan terindah yang Allah beri pada kami sekeluarga. Kelahirannya sebagai penawar, disambut dan dijaga dengan penuh kasih sayang. Ya Allah indahnya saat bergelar ibu. Segala keperluan dan kemahuan Rara akan mama cuba penuhi selagi mama terdaya dan termampu. Aceceh ayat cam dalam drama Samarinda TV3. Semoga Rara sentiasa dibawah lindungan-Nya dan menjadi anak yg solehah. Amin.


2. Arwah Pak long
Paklong telah menghembuskan nafas yang terakhir sekitar bulan Mei lalu. Al Fatihah buat waris Paklong sekeluarga.

3. Honeymoon
Alhamdulillah rezeki sambut anniversary di Krabi, Thailand tahun ni. Puas dapat berjalan dan makan-makan di sana. Tahun depan ke mana pulak kita ya. Insyaallah kalau ada rezeki dan panjang umur.


4. Umrah
Alhamdulillah rezeki Cu menunaikan umrah pada tahun ni. Moga-moga ada rezeki kami pula lepas ni. Amin.


5. Rara's first trip to Melaka
Alhamdulillah berkesempatan bawa Rara makan angin cuci mata ke Melaka. Seronok sangat. Nanti kita repeat k. Insyaallah.


Setakat ni je dulu yang I boleh share kan. Semoga tahun 2017 lebih membawa sihar kebahagiaan kepada kita semua.

Semalam adalah kenangan
Hari ini adalah kenyataan
Esok membawa harapan

22 Dec 2016

Melaka : Oceanarium, The Shore

Assalamualaikum

Hari kedua kami di Melaka. Pagi tu kami breakfast di hotel sahaja. So settle check out, kami terus ke Oceanarium yang terletak di Level 2 dalam bangunan The Shore ini. Landmarknya adalah di hadapan Mr DIY. Dari jauh dah boleh nampak sebenarnya.


Ini harga tiket masuk. Oh ya selepas bayar tiket, cashier akan beri soalan kuiz, spek mata 3D dan Fridge Magnet. Soalan kuiz kalau betul semua soalan, akan dapat hadiah. Boleh hantar ke kaunter tiket untuk redeem hadiah tersebut.


Bagi pendapat I, Oceanarium ni ok la. Cuma tiket agak pricey kalau nak compare dengan Underwater World Langkawi. Part paling best is ada section yang kita boleh pegang binatang laut tu secara live. I sempat la pegang Tapak Sulaiman. Nak pegang ikan Pari dan Yu I is tak bran. Hahaha. Paling best sebab ada my fav fish iaitu Nemo. Comel nak mam!

Bersambung...

p/s: Kami sempat singgah ke kedai Kuih Keria Antarabangsa Haji Jalil yang viral tu. Next ok.




21 Dec 2016

Melaka : Medan Ikan Bakar Muara Sg Duyung

Assalamualaikum

Ok kita bersambung entry mengenai Dinner pulak. Kami decided untuk try test makan dekat Restoran yang tengah viral sekarang ni. Iaitu di Medan Ikan Bakar Muara Sg Duyung. Sungguhkah benar bagai dikata? Lokasinya tak jauh dari bandar Melaka. Lebih kurang 15-20 minit camtu lah. kami keluar lepas magrib, lebih kurang jam 8pm. Sampai kat sana memang ramai orang. Ada yang walk in ada yang dah reserved tempat.


Oh ya. Once korang dapat table, dorang akan serve nasi lemak tu. Kemudian ada waiter akan ambil pesanan utk air. lauk pula, korang kena beratur untuk pilih di bahagian lauk basah. Kat situ lah terdapat pelbagai jenis haiwan. Udang,kerang,ketam,sotong ikan dan macam-macam lagi lah.

Ini lah menu kami malam tu. Sotong Goreng Tepung 2 ekor, Ketam Telor Masin 2 ekor, Ikan bakar 2 ekor, Nasi Lemak dan Nasi Putih, Air, dan total adalah RM50++ sahaja. Berbaloi. Tak ingat dah sebab Abam Jejai yang pergi bayar. Dan yang paling penting semuanya sedap-sedap. Puas hati sangat kami makan dekat sini. Servis slow biasa lah, orang ramai kan. Tapi berbaloi wa cakap lu. Malam tu boleh tidur sambil gosok perut yang kekenyangan.

Bersambung...


p/s: Next entry kami ke Oceanarium, The Shore

20 Dec 2016

Melaka : Swiss Garden Hotel & Residences

Assalamualaikum

Perjalanan diteruskan ke Bandar Melaka. Oh ya, percutian kami ke Melaka kali ini, I memilih untuk stay di Swiss Garden Hotel & Residences. I booking melalui Traveloka. Best! Puas hati! dan highly recommended! Korang boleh try usha kat website Traveloka ni. Banyak voucher dia banyak. Penjimatan berganda-ganda. Memang tak menyesal I booking guna Traveloka walaupun ni first time I guna Traveloka ni. Serius. Pasni memang I akan pakai Traveloka sahaja. Bagi yang dah biasa booking guna online tak kisahlah Ago**, Booking****, Triva**, apa entah lagi tu kan. Kadang-kadang part yang paling tak best ialah bila nk verify Kredit/Debit Kad. Bagi orang yang tiada kad tersebut amatlah kecewa sekali perasaannya itu. Malah ada sesetengah tu non refundable lagi. In case ada apa-apa emergency yang tak dapat dielakkan atau nak buat any changes pada booking selalunya tidak akan dilayan. Tapi berbeza dengan Traveloka ni. Staff dia memang friendly. Siap terasa macam ada connection gitu. Ouchh.

Ok kenapa I decided utk stay kat Swiss Garden nih? Main reason of course la sebab nk bawa Rara Alana tu terjah swimming pool dia. Besar beb. Memang teruja tengok dalam gambar. Other than that, sebab hotel ni baru.Takdelah baru sangat,tapi kategori baru lah sebab kan I sejenis yang suka hotel baru-baru fresh from oven jek. Pastu Ocenarium pun satu building dengan Swiss Garden ni. Iaitu kat dalam shopping Mall The Shore.

Swiss Garden ni terletak di The Shore, Melaka. Salah satu pusat beli belah yang terkini di Melaka. Besar, tapi tak sempat meronda dlm tu. ada dua jenis taw. Make sure korang x silap kaunter masa Check in. Ada Hotel dan Ada Resident. Yang I booked is Hotel. So gigih la beratur. Memang ramai no wonder la melalui pembacaan I dekat blog-blog semua komen pasal ni. Then,lucky me. Bilik yang kami booking tak vacant lagi. Padahal sudah pukul 3pm waktu tuh. Receptionist beritahu akan ambil masa lebih kurang sejam. Atau dia bagi pilihan untuk upgrade kami ke Residences with free of charge. Really? Yes it is. Kami decide utk diupgrade sebab kesian dekat Rara Alana penat dah berjalan. Petang kang nak terjun pool pulak kan.


Masuk je ke dalam bilik sangat-sangat berpuas hati. Bilik besar, King size bed plus satu day bed. Seronok si Rara Alana konker katil. Bilik kami di tingkat 23. Kalau tak silap I, hotel ni ada 41 tingkat. Bayangkan tingginya tu. Pemandangan memang superb. View Kg Morten. Di hujung nampak laut. Bila malam memang cantik nampak boat yang melalui River Cruise tu dengan lampu-lampu dari Perkampungan Morten depan tu.


Dalam pukul 5pm, kami pun turun ke Swimming Pool yang terletak di Aras 9. Ramai juga dah orang waktu ni. This is Rara's first experience masuk swimming pool. Segala pelampung dan ready. Bikini pun dah ready. Beli masa kami ke Krabi hari itu. Tapi papa elok je nampak gym, terus decide nak pergi gym dulu baru join kitorang kat pool. Gym dia transparent beb. Sexy habes! Mak nye yang excited terlebih. Anak acah-acah berani je.


Baru berendam beberapa minit, bawak Rara try Jakuzi pulak. Tapi kejap je lah, pastu naik stay kat kerusi. Kesian pulak Rara sejuk nanti. Lagi satu taknak lah berendam lama-lama kang selsema pulak budak tu. Alhamdulillah Rara behave sangat. Tak meragam pun. Tak lama lepas keluar pool, Rara boleh pulak bantai tidur. Dengan baju basahnya. Maybe dia rasa hangat kot sebab I balut dengan towel. Sampai naik ke bilik pun still tidur. Sabar je lah.

Bersambung...


p/s: Next entry episod Dinner k.

Hashtag #rarauinmalakau #MyTravelokaEscapade




























19 Dec 2016

Melaka : FreePort A'Famosa Outlet

Assalamualaikum

Apa khabar semua? Harap semuanya sihat. Maklumlah cuaca tidak menentu sekarang ni. Sekejap hujan sekejap panas. Alhamdulillah Cu telah selamat berangkat ke Tanah Suci bagi mengerjakan umrah. Dan sekarang ni beliau ada di Mekah. Kemudian baru ke Madinah. Yang tu next entry I cerita. Omaigad banyak nye entry tertunggak. Nanti I clear satu-satu k. I is bz menyelamatkan dunia uols..

Ok, harini i nak cerita pasal short vacation kami ke Melaka. Yeeha! Lama tak ke Melaka. Kalau tak silap I, last I ke Melaka rasanya tahun 2014 masa bestie I kahwin. Fuhh 2 tahun jugak tu. Hahaha. patut ingat-ingat lupa jalan dia. Padahal dulu selalu gak ke Melaka ni masa zaman kegemilangan. Aceceh.

Kami gerak ke Melaka dari Putrajaya lebih kurang jam 11 pagi hari Jumaat (9hb). Jalan ok, tak jammed. Smooth je perjalanan. Oh ya ini merupakan trip pertama untuk Rara Alana. Excited terlebih la kami ni,padahal baby lek lek je. Hehe. Rara sangat behave sepanjang perjalanan. Cuaca pun redup je kan. Syok la dia tidur. Sampai A Famosa Outlet baru dia terjaga. Alhamdulillah.

Nak ke FreePort A'Famosa ni korang kena exit Tol Simpang Ampat. Then terus ke kiri dan follow signboard menuju ke sana. Memang jelas dan straight forward. Lebih kurang 10minit je dari tol tu. Memang dekat dan senang nampak sebab betul-betul terletak di tepi jalan. Dari jauh dah nampak bangunannya yang berwarna-warni.


Cantik kan struktur bangunannya. Ala-ala di luar negara. Cuaca pun redup nyaman je. Orang tak berapa ramai mungkin sebab Weekdays. Parking banyak, foodcourt pon banyak. Boleh try lagi lah ke sini lepas ni. Bnayak juga butik kat sini. Antaranya Poney, Toys, G2000, The Executive, Adidas, Puma, Nike, Billabong, Victoria secret, Voir,Cotton On, Levi's, Clarks, banyak lagi lah. Tak larat nak taip. Korang boleh usha dekat website dorang kat sini www.freeportafamosa.com.


Setel tawaf kat sini, Kami meneruskan perjalanan ke Bandar Melaka nak lunch Asam Podeh. Sempat alas perut di Bakers Cottage makan Egg Tart. Omaigad, sampai sekarang teringat. Sedap hoiii... Kenapa sebelum ni kita tak berkenalan???

Bersambung.....



6 Dec 2016

Kisah Pengasuh

Assalamualaikum

Apa khabar? Hope semuanya sihat dan baik baik ya. Hari ni nak cerita mengenai pengasuh Rara Alana. Nak mula dari mana ya. Ok mula dari baby la eh. (Rara my dear... if you read this,you're always my baby hokeh!)

Since lepas cuti bersalin 3bulan tu, memang aku dah bawa Rara Alana balik ke Putrajaya stay dengan aku. Aku tumpang sementara dengan pengasuh merangkap wife ex boss aku yang dipanggil Mama Ina. Memang bagus dia jaga. Lagipun Rara kecik lagi so kerjanya tido aje tak meragam la kan. Anak boss aku tu pun dah sayang sgt dengan Rara. Sampaikan masa aku last day hantar, dia pagi-ptg-siang-malam wassap nk tengok gambar Rara.

Tapi tak lama pun aku hantar Rara ke sini. Sebabnya aku dah dapat pengasuh baru di kawasan rumah aku. Lagipun kesian dekat wife bos aku tu, ada baby lain juga yang dia jaga. Beza 2 bulan dari Rara. Baby boy. Faham-faham lah kalau baby ni mesti nak perhatian kan. Dua-dua tengah nk bergolek meniarap. Kak Ina memang tak bagi aku ambil Rara sebenarnya, dia nak jaga. Punya la dia pujuk aku utk stay je kat situ. Aku pun nampak dia sayang Rara. Siap bagi duit raya kat Rara walaupun bulan puasa pun belum time tuh. Hehe.

Iklan mencari pengasuh Abam Jejai dah tampal since aku dalam tempoh Cuti Bersalin. Ramai juga yang beri respon positif sebenarnya. Tapi setelah aku fikir-fikirkan, aku memilih Umi Laila sebagai pengasuh baru Rara. Banyak la kriteria yang aku pertimbangkan sebenarnya. Yelah, bukan simply-simply kita nak cari pengasuh anak kita kan. Nyawa tu oii.. Pengasuh baru ni cuma selang beberapa blok sahaja dari blok aku. Satu advantage sebab tak perlu nak mengharungi jammed kat roundabout tuh.

Umi Laila ni lembut sangat orangnya. Cakap pun berhalus je bak kata orang Pahang. Umur 30an. Anak 2 org. Kakak 4tahun, adiknya 2 tahun. Bila time bulan puasa,tiap kali aku nak ambil Rara, dia ada je nk sedekah kat aku. Kadang-kadang kuih la, murtabak lah, itu la ini lah. Sampai naik segan aku. Padahal aku dah beritahu dia takyah susah-susah. Bukan apa,aku taknak membazir bila tak habis makan. Membazir tu kan amalan syaitan nirrojim.

Ku sangkakan panas hingga ke petang, rupanya hujan di tghari. Aceceh hahaha, ngek betul la bermadah-madah pulak. Tak lama lepas tu Umi Laila disahkan mengandung. Alhamdulillah rezeki. So standby la aku mencari pengasuh lain. Walaupun Umi Laila berkeras juga nak jaga Rara. Aku bukan apa, risau dia tak sihat atau tak larat je. Maklumlah aku pun pernah mengandung. Aku faham semua tu. Aku ada juga berpesan pada Umi, 'Kalau akak x larat atau ada apa-apa terus beritahu saya, dengan sepantas kilat saya balik'.Gitu. Aku kasihan kat dia tak cukup rehat. Dengan anak 2 orang nak jaga, Rara Alana lagi.

Hinggalah..... to be continue











































29 Nov 2016

Mabuk

Assalamualaikum

Korang semua sihat ke? Aceceh. (Macam lah ada yg baca blog kau ni kan)Hari ni aku nk cerita pasal satu tabiat baru yang aku alami sejak akhir-akhir ini.

Aku tak tahu lah orang lain macam mana, tapi ini yang aku alami. Sejak aku kemabukan kelautan hari itu, hahaha ianya terbawa-bawa hingga ke hari ini. Aku bukanlah spesis manusia yang suka menghadap atau membaca buku/majalah semasa dalam kereta yang bergerak. Sebab rasa pening je. Yang parahnya, menghadap henpon pun takleh ni. Berpusing-pusing rasa. Apakah?? Sedapkan hati, faktor usia barangkali. Adessss...

So memang takde lah nk tgk GPS ke online FB ke Insta ke sebab hakak memang tak mampu. Hakak mabuk uols. Pening berpusing-pusing nanti. Kalau time traffic light or kereta tak bergerak boleh tahan lagi. Gitu

Anyone yang ada cadangan camne nk hilangkan kejadian ni tak?

19 Nov 2016

Tips dan Bajet ke Krabi

Assalamualaikum

Hari ini I nak share perbelanjaan kami sepanjang 4H3M di Krabi. Insyaallah I akan bagi tips juga pada sesiapa yang ada plan nak ke Krabi lepas ni ya. Semoga perkongsian ni dapat jadi rujukan yang berguna ok. Ok kita mula dengan bajet ya.

Pada masa kami ke Krabi sekitar Nov 2016 ini, rate matawang adalah RM100=850baht. Itu pun kami tanya kat Money Changer Putrajaya area Presint15, dia letak RM100=750baht. Rugi boh. So pepandailah korang ya cari Money Changer yang berbaloi. Tapi baru ni kawan I tukar di IOI City Mall RM100=850baht jugak. Kena pandai pilih ya.Maklumlah rate dah jatuh sikit ni, kena bijak merancang dan berbelanja. Barulah aman damai keluarga bahagia. Ok. Kami park kereta di Putrajaya Sentral. Kemudian naik ERL ke KLIA2. Ini contoh bajet kami untuk percutian baru-baru ini:-

Summary perbelanjaan Day 1
ERL (dari Putrajaya Sentral ke KLIA2) = RM9.40/adult x 2
Bus Shuttle (dari Krabi Airport ke Krabi Town) = 90baht/adult x 2
Tut Tut ke hotel = 100baht
Riverside Hotel = 1000 baht x 2nights
Package Phi Phi Island + Emerald Pool & Hotspring Tour = 1300baht x 2
Night Market
Dinner Dapur Kak Zainab = 260baht

Summary Perbelanjaan Day 2
Entrance Fee National Park = 400baht x 2
Dinner = 240baht
Night Market
Motocycle Ride = 40baht

Summary Perbelanjaan Day 3
Breakfast = 60baht
Buggie (return)= 20baht x 2
Lunch = 80baht
Transport ke Ao Nang = 350baht
Anyavee Ao Nang Hotel = 1500baht
Street Food = 320baht
Foot Reflexology = 400baht
Souvenir
Live band (order Coke aje) = 50baht

Summary Perbelanjaan Day 4
Breakfast = 270baht
Pancake & Mango Sticky Rice = 100baht
Transport (dari Ao Nang-Airport) = 150baht x 2
Parking di Putrajaya Sentral : RM20.00

TOTAL : 9690baht

**TIDAK TERMASUK Tiket Flight
**TIDAK TERMASUK Belanja souvernir dan Night Market
**TIDAK TERMASUK Tip
**TIDAK TERMASUK belanja beli air kelapa dan aiskrim
**TIDAK TERMASUK ERL, The Loaf dan Parking di Putrajaya Sentral

So kesimpulannya, tak sampai RM2000 pun untuk bercuti ke Krabi 4H3M kalau pergi berdua. Yang penting sama-sama enjoy. Lupakan seketika tekanan kerja. Now everyone can fly eh eh terpinjam tagline AirAsia pulak.

Ok, now nak share tips kalau ada yang nak ke Krabi.

Departure
*Check in awal untuk elak crowded di Imigresen dan Kastam
*Bawa pen, senang nk isi borang Arrival yang akan stewardess bagi atas flight
*Cecair lebih 30ml tidak dibenarkan
*Spray rambut/deodorant juga
*Samsung Note7 juga tidak terkecuali

Night Market
*Beli souvenir di Krabi Night Market lebih murah berbanding di Ao Nang
*Kalau pergi hujung-hujung tahun ni maklumlah musim hujan, boleh standby rain coat
*Gunakan kemahiran tawar menawar anda. Boleh senyum lebar hingga ke telinga.
*Foods ada yg halal dan non Halal. Jangan nk terkinja-kinja semua nak try ya. Tengok-tengok dulu.

Hotel
*Plug international jangan lupa, sekali dengan plug kepala tiga. Leh charge berjemaah.Takde lah lepas kau-kau lagi.Bagi can la..
*Barang berharga boleh tinggal dalam safety box di hotel. tak payah la bawak barang banyak-bnayak. Berat beg nanti
*Tak booking online pun tak apa, lagi murah pe... Tepuk dada tanya selera

Island Hoping & Tour
*Pakai selipar jepun je lebih selesa dan bergaya maklumlah tepi beach mana ada org pakai Timberland
*Sunblock sesekali jgn lupa. Lip balm juga
*Sunglasses juga
*Bawa pario/towel kecil. Sejuk oo..
*Standby pil tahan mabuk laut. Maklumlah, mende takleh nak jangka. Krik krik krik
*Casing waterproof untuk henpon kesayangan
*Make sure ingat nama hotel dan no bilik. Senang nak bgtaw dekat agent untuk pick up.

Foods
*Makanan halal senang cari. Elak pergi kedai Indian sebab harga mahal.
*Tapi bak kata Abg Din, pandai-pandai pilih. Yang bertudung tak semestinya Muslim.
*Kalau was-was, boleh je kalau nak bawa jajan, snack,3in1, Maggi cup, Tuna, dan Brahims. Takde sape melarang.
*Tgk kedai tu bersih ke tidak, jangan main belasah je. Kang sakit perut siapa nak jawab. Kan?

Transport
*Kalau naik bus shuttle lg murah dari naik taxi. Kalau pergi ramai-ramai berbaloi lah kalau nak naik van/taxi.

Itu sahaja tips dan bajet yang I dapat share kan bersama. Semoga menjadi penduan yang berguna buat kita bersama. Kalau I teringat, I akan update kemudian.

Sekian, terima kasih.






18 Nov 2016

Day 4 : Good bye Krabi

Assalamualaikum

Last day di Krabi. Bangun pagi terus bersiap untuk breakfast. Sekali lagi repeat ke area Street Food. Abam Jejai kemaruk Pad Thai. Bagi can la. Dah nak balik pun kan. I happy je, janji dapat upah Banana + Nutella Pancake dengan Mango Sticky Rice dah cukup dah. (urut perut)Hehehe.. Alhamdulillah rezeki..

Pagi tu kami keluar dalam pukul 9 lebih.(waktu Thailand)kalau ikut time Malaysia dah pukul 10 lebih tu.Patutla kriuk kriuk perut. Tak banyak gerai yang buka. So kami antara pelanggan terawal makcik tu. Kami order Pad Thai, Blackpepper beef dan Nasi Goreng. Sebab semalam tengok ada awek tu order macam sedap dan menyelerakan aje. Hari ni kami ke gerai lain. Bukan yang semalam. Pad Thai dia tak sesedap yang gerai semalam tu. Tapi still ok la. Masa tengah makan, makcik yang semalam tu sampai. Bukan rezeki kami nak makan Pad thai sedap macam semalam.


Kenyang perut, kami beransur pulang ke hotel. Tapi....sebelum itu ,janji mestilah ditepati. Sempat tapau Mango Sticky Rice (Pulut Mangga) dan Banana + Nutella untuk kudapan dalam bilik.


Hah, cenggini lah rupanya. Mango Sticky Rice size big berharga 50baht, dan Banana + Nutella Pancake 50baht. Total damage 100baht.
Meneruskan perjalanan, kami pun pulang ke hotel. Sempat la jenguk laut kejap depan tu. Jangankan tidak kata orang. Hahahaha itu lah punyalah padat jadual sampai tak sempat nak jejak kaki ke laut kan. Mujur dah puas main air dua hari berturut-turut so takde lah rasa ralat sangat.


Oh ya, malam semalam kami sempat tempah transport dari Ao Nang ke Airport. Harga nya 150baht seorang. Kami booking di Travel Agent bawah hotel tu. Berlambak ya tuan/puan. Pilih je nak yang mana. Still boleh tawar-menawar ikut budi bicara la kan. Kalau naik bus rasanya sama je kot harga 150 baht. Taxi pulak 600baht per taxi. Disebabkan kami hanya berdua, jadi lebih jimat kalau naik transport. Van Pregio kalau tak silap I hari tu. Dia akan pick up dari hotel. Kita pilih je time pick up, dia datang tepat pada masa. Lebih convenience bagi aku sebab setel pick up passenger terus ke airport. Kalau bus ni kang ada pit stop pulak kan. Perjalanan lebih kurang 30 minit dari Ao Nang.


Penerbangan kami AK869 delayed lebih kurang 45minit. Sepatutnya 2.25pm tapi delayed sampai jam 3pm waktu Thailand. Airport di Krabi besar juga. Takde lah pack seperti di Airport Bandung. Sampaikan nk duduk pun tiada kerusi. Boleh tahan selesa lah juga. Toilet pun banyak. Tak perlu que pun. Kedai-kedai cenderamata dan kafe/kiosk pun banyak. Kot la ada yang nak menghabiskan sisa Thai Baht di sini sebelum pulang ke tanah air terchenta.

Akhir kata, selamat tinggal Krabi. Panjang umur dan murah rezeki kami datang lagi. Sawadikap~...





17 Nov 2016

Day 3 : Nightlife

Assalamualaikum

Selepas perut yang berkeroncong telah selamat diisi, kami meneruskan sesi menghabiskan mata wang thai baht di dalam wallet Abam Jejai. Sempat sambar souvenier untuk sanak saudara dan kenalan di Malaysia. Phuii... Cam pergi Paris New York je ayat tu kan..

Tapi seriously harga berbeza sangat berbanding dengan di Krabi Night Market. Tshirt ala-ala je pun dia letak 200 baht. Kat Krabi baru 100baht. Belum tawar menawar lagi tu. Nampak tak? So sesiapa yang ke Krabi, jgn lupa singgah di Krabi Night Market. Ada yang cakap depan masjid ada yang murah-murah jual atas meja. Tapi kami tak smepat ke sana. Tak dapat nak review.

Setel beli barang semua, kami ke salah sebuah spa utk refleksologi. Harga asal dia letak 250baht/pax. Selepas tawar menawar dapatlah 200 baht/pax. Best tu, mana nak dapat harga tu kalau kat KL ni kan. Di sini lah kisah kelakar itu berlaku. Abam Jejai buat lawak. Ada ke patut masa nak bayar tu, zip seluar Abam Jejai tersangkut sampai tak boleh buka. 2,3 orang juga lah try tarik tapi tak boleh juga. Sampai terkeluar pisau dan gunting. At last, Abam Jejai koyakkan aje bahagian bawah dalam seluar dia tuh. Sayang tu memang lah sayang. Tapi nak buat camne kan, itu je caranya.

Pondan berlambak bawah ni. Diaorang buat show. Sambil jalan tu dia edar flyers. I bagi Abam Jejai can bergambar dgn pondan, dia taknak pulak. cantik baq ang....! kulit dia, mekap dia perghhh tak gaya langsung mcm pondan. Te*** takyah cakap la memang nak terkeluar.cissss

Siap tuh, kami pergi dengan live band depan hotel. Sebenarnya Abam Jejai nak tengok MU. Ada game malam tu.Pukul 11 baru start. 2nd half sambung tengok kat hotel. Good night Krabi...

Bersambung....




16 Nov 2016

Day 3 : Krabi Street Food

Assalamualaikum

Pencarian makanan di petang hari diteruskan. Perut dah berkeroncong minta diisi. Kami pun keluar di sekitar hotel mencari port makanan yang sedap-sedap dan best di Krabi. Semestinya yang Halal lah ya.

Kami berjalan kaki sahaja dari hotel. 5 minit camtu je. Landmarknya bersebelahan dengan Krabi Resort Hotel. Dari jauh dah boleh nampak gerai makcik-makcik meniaga atas motosikal. So situlah yang kita tuju ya kawan-kawan.


Yaminla Pancake
Kalau datang Krabi jangan pernah skip merasa pancake ni tau. Dulu kat Phuket pernah makan, so haruslah repeat. Mende sedap,kan? hahaha. I order Banana+Nutella. Sedap. Masa kami terjah ni dalam pukul 6 lebih. So ramai juga lah orang. tapi kalau dah rezeki tak ke mana ye dak? Harga pancake Banana+Nutella 50baht. Macam-macam perisa ada. Cheese pun ada. Boleh pilih ikut selera anda.


I tgk macam senang je makcik ni buat pancake ni. Tepung ala-ala roti canai, dicanai dan diletakkan pisang sebelum dilipat ala-ala roti telur. Bila dah masak, diangkat atas kertas minyak dan disapu dengan nutella di permukaan atas nya. Kemudian dipotong dan diletakkan lidi. gitu terperinci sungguh. Enak dimakan masa panas. Rasa nutella dan pisang tu,perghh...menusuk jiwa betul.


Selesai di Gerai Yaminla Pancake, kami pergi ke Gerai sebelah. Abam Jejai order Pad Thai. Ala-ala suhun yang digoreng atau bahasa lebih senonohnya adalah Glass Noodle. Makanan akan dimasak bila kita order. Yang cucuk-cucuk pun akan digoreng semula. Macam sotong bakar atau ikan bakar juga akan dibakar pada masa itu juga. Tiada istilah makanan sejuk semasa dihidangkan. Gitu.



Puas hati. Sedap sesangat. Harga pun berbaloi. Boleh tahan la.. Korang yang datang wajib try k. Disebabkan sudah kekenyangan, tak order pun dessert Pulut Mangga. Kena repeat la ni nampak gayanya. Hehehe. Dah kenyang perut, jom ronda-ronda menghabiskan baki wang yang ada. Shopping time!

Bersambung...

p/s: Next entry I cerita pasal kejadian kelakar masa pergi massage.







15 Nov 2016

Day 3 : Anyavee Ao Nang Resort

Assalamualaikum

Selepas selesai tour di Hotspring & Emerald Pool, kami terus dihantar ke Riverside Hotel,Krabi sebelum meneruskan perjalanan ke Ao Nang. Memandangkan kami telah pun check out pada awal pagi sebelum ke Hotspring, maka kami ambil sahaja beg kami di Lobby. Terus ke kedai Abang Din owner Restoran Dapur Kak Zainab untuk makan tengahari. (Lapar oo main air tadi).

Selain dari kedai makan,Abg Din juga ada menyediakan perhidmatan pengangkutan dan hotel bajet di sebelah kedai makan beliau. Boleh kautim dengan Abg Din, beliau seorang yang sporting.Harga yang diberi sangat berpatutan. Macam kami hari tu, dapat 350baht dari Krabi Town ke Ao Nang dengan menaiki Frontier. Kalau taxi mampu mencecah 400baht, manakala tut tut 150baht/seorang.

Perjalanan dari Krabi Town ke Ao Nang mengambil masa lebih kurang 20 minit. Trafik berjalan lancar. Cuaca pun baik. Kami check in malam terakhir di Hotel Anyavee Ao Nang Resort. Tak booking pun. Walk in sahaja. Hotel ni betul-betul di tengah-tengah bandar Ao Nang. Kiri kanan shoplot. Depan view Ao Nang beach. Memang sangat recommended pada yang suka tempat happening. Spa, massage,saloon, kedai makan,pub,live band semua ada. Turun hotel je dah boleh jumpa semua itu. Tapi apakan daya walaupun laut depan tu je, tak sempat juga kami menjejakkan kaki di atas pasir yang halus mulus itu..

pic: kredit Google

Honestly, hotel ni biasa-biasa sahaja. Rate 1500baht semalaman. Mungkin I expected too high hahaha. Tapi yang penting, wifi laju. Boleh la, buat tidur aje.


pic : kredit Google

Petang tu, kami teruskan misi Jalan-Jalan Cari Makan mencari street food. Next entry ya....



12 Nov 2016

Day 3 : Hotspring & Emerald Pool

Assalamualaikum

Hari ni kita sambung perjalanan ke Kolam Air Panas dan Emerald Pool. Sebelum ke Krabi lagi I dan buat research pasal tempat ni. Kiranya memang wajib pergi lah. Rata-rata blog yang I terjah tangkap gambar yang superb.I memang teringin sangat nak tengok depan mata keunikan warna air yang kebiru-biruan seperti blogger tu kongsikan dalam blog mereka. Alhamdulillah tuhan makbulkan hajat I bila mana Abam Jejai setuju nk ikut tour ni.

Perjalanan kami ke Hotspring & Emerald Pool menaiki mini van Pregio bernombor plat 1416 dan pemandunya Abg Harun. Tour Guide sorang lagi tu lupa pulak namanya.

**SUMMARY PACKAGE**
Agent : Barracudas Tours
Masa : 9.00am - 2.00pm (waktu Thailand)
Harga : 500 baht
Package include : Entry to Hotspring & Emerald Pool, Tour Guide, Transport pick up direct from/to hotel

Kebanyakan yang I survey, paling murah mereka dapat package ni 700 baht. Itu pun kalau guna agent. Kalau walk in sendiri, entrance fee 1000baht. Ramai tanya, macammana kami boleh dapat harga semurah ini? Sebenarnya, kami guna agent yang sama dengan yang bawa kami ke Phi Phi Islands semalam. So amik 2 jenis tour. Lebih banyak penjimatan. hehehe. Itupun selepas Abam Jejai tawar menawar dengan adik manis tu. Terasa jimat berganda-ganda. Mana nak dapat lagi murah dari tu weh...

Kami menunggu di lobi sekitar jam 9am waktu Thailand. Sebelum tu sempat breakfast Roti dan Tuna dalam bilik. Packing dan drop bag di lobby untuk check out terus. Sebab lepas dari Tour ni, kami akan terus ke Ao Nang. Perjalanan dari Krabi ke Hotspring mengambil masa 45minit. Kira-kira 20minit kemudian, hujan pun turun. So sweet. Kami sampai di Hotspring tu pun still dalam hujan. Kami diberi masa selama 40 minit untuk masuk ke dalam kawasan Hot Spring tu. Ada juga kakak-kakak yang jual rain coat tu. Satu 25 baht kalau tak silap. Kami tak beli pun. Abam Jejai ajak naik buggy 40 baht return untuk dua orang.



Ada dua kolam besar untuk mandi. Disebabkan time nih hujan, memang feeling habis la masuk ke dalam kolam ni. Air suam-suam hangat. Rasa tak puas sangat sebab masa yang diberi agak singkat. Tapi apakan daya, kita ikut agent kan. Kena lah ikut jadual agent.Sempat lah bergambar dan mandi manda. Hujan pun dan berhenti time nih.


Setel di Kolam Air Panas, perjalanan diteruskan ke Emerald Pool pula. Lebih kurang 15 minit perjalanan. Sampai je, kami diberi briefing oleh Tour Guide kami.


Perghh... Mencabar juga perjalanannya.hehehe. Kira-kira 800meter dari checkpoint pertama. Tapi berbaloi la sebab memang Subhanallah cantiknya. Biru jernih air nya itu, tuhan je tahu. Trek nak ke Blue Pool memang mencabar. Sebab ala-ala jungle trekking. Tapi tak mengapa sebab dapat cuci mata tengok keindahan flora ciptaan Allah SWT. Sejuk je..saujana mata memandang.


Kami tak lama pun di Blue Pool. Kami terus bergerak ke Emerald Pool. Diberi nama Emerald mungkin kerana airnya yang kehijauan dan jernih. Jika bernasib baik, boleh nampak ikan di dasarnya. Terjun kolam. hoyeh! Best wo... sejuk je air nya. Tapi berhati-hati sebab tepi kolam berlumut. Agak licin. Besar juga kawasan Emerald Pool. Toilet pun banyak untuk salin baju. Kalau taknak mandi kolam, boleh mandi di sungai di kawasan tepi tu. Air memang jernih dan kawasan sekitar pun bersih. Tiada sampah pun kelihatan. Memang terjaga baik.


Kami berkumpul di van pada jam 1.15pm. Sebelum dihantar ke destinasi masing-masing. Ada yang meneruskan perjalanan ke Tiger Cave dan Elephant Tour. Kami tak ambil yang itu. Jadi agent hantar kami ke hotel.

Sekian catatan perjalanan di hari ke 3. Sambungan seterusnya kami ke Ao Nang pula.

Bersambung......

11 Nov 2016

Day 2 : Krabi Night Market

Assalamualaikum

Ok kali ni I nak cerita pasal Krabi Night Market. Untuk pengetahuan korang, Night Market ni hanya buka pada malam hujung minggu sahaja. Jumaat,Sabtu dan Ahad. Korang memang WAJIB pergi. Tak sah kalau sudah sampai Krabi tak jejak ke sini. Kenapa I cakap wajib? Sebab.... baca dulu yang kat bawah ni. Hehehe

Sebenarnya kami dah pergi survey pada malam pertama. Tapi tak shopping pun lagi. Konon malam kedua ni baru pulun shopping. Sebab keesokannya dan check out dan kami akan stay di Ao Nang pula. Nak lah juga merasa stay di dua-dua town kan. Satu di bandar, satu di tepi laut.

Apa yang I boleh kongsikan, memang berpuas hati dan berbaloi shopping kat sini. Untuk Fridge Magnet, keychain, tshirt, memang sangat-sangat murah dan berbaloi. Siap ada live show lagi. Masa kami sampai tu, budak-budak tengah main gamelan. Food takyah cakap la, memang berlambak. Kami je tak berani nak try. Nak pulak hujan rintik-rintik laut bergelora mak bagi duit adik pergi sekolah...


Ni contoh tshirt yang sempat i snap masa kat Pasar Malam tu. Design cantik. Kain pun berkualiti. Still boleh tawar menawar boleh dapat 100baht sehelai. Depends pada saiz la. Yang budak-budak boleh dapat dalam 69baht. Kalau beli lagi banyak lagi murah. Untuk Tshirt ni I perhatikan memang design kat Pasar Malam ni lebih up to date daripada yang kat Ao Nang. Di Ao Nang harganya 200baht. Menyesal tak borong banyak-banyak di Krabi Night Market. Konon nk beli separuh di Krabi, separuh lagi di Ao Nang. Merasa la bayar lebih sikit untuk tshirt design yang lebih kurang sama di Ao Nang. Phuii.Kami beli selipar untuk pakai pergi island. Dekat pasar malam Krabi ni harga nya 60 baht je. Tapi di Ao Nang kami tengok design yang sama, brand yang sama, korang tahu berapa? 120 baht. Dua kali ganda tu. So memang berbaloi-baloi beli kat Krabi Night Market ni.

Oh ya, yang drinks dalam buluh tu jgn gatai-gatai nak try pulak ya. Ada alkohol ya. Kang tingtong lak hakak tak bertanggungjawab ya. Makanan pun berlambak, tapi pandai-pandai la pilih yang halal dan bersih ya.

Sebenarnya malam pertama kami dah terjah pasar malam ni. Maklumlah jalan kaki je dari hotel kan. Kalau dari Ao Nang tak pasti berapa tut tut. Kalau teksi mau 350 baht. Bagi yang nak adventure boleh je sewa motosikal. Lagi murah dan puas berjalan. Taksi dan tut tut memang banyak ada je menunggu di tepi-tepi jalan tu. Jangan risau.

So bagi sesiapa yang dan sampai ke Krabi atau yang tengah plan nak ke Krabi, pastikan anda masukkan Krabi Night market dalam list korang. Rugi kalau tak pergi. Lokasinya terletak di tengah-tengah bandar Krabi, di celah-celah kedai. Kalau agak-agak tak jumpa, boleh tanya orang-orang dekat situ. Org Thai ni peramah sedia membantu.

Bersambung....

10 Nov 2016

Day 2 : Phi Phi Island Tour

Assalamualaikum

Bersambung dari next entry

Package kami termasuk transport yang akan ambil dan hantar direct terus ke hotel. Ada additional Entrance fee untuk National Park sebanyak 400baht.


Sebelum terlupa,time di Thailand adalah lewat sejam dari time Malaysia. Kalau di Malaysia pukul 10am, di Thailand adalah 9am.

SUMMARY PHI PHI ISLANDS TOUR

Agent : Barracudas Tours & Travel
Transport : Speedboat
Harga : 800 baht
Masa : 9am- 4pm (Waktu Thailand)
Pulau yang dilawati : Bamboo Island-Lohsamah Bay-Pileh Bay-Maya Bay-Monkey Bay-Viking Bay- Phi Phi Don Island
Lunch : Phi Phi don Island
Snorkelling : 2x
Pakej termasuk : Tour Guide, Halal Food, Fruits and Drinks dan peralatan Snorkelling

Bangun pagi tu, get ready saja tunggu van pickup dari hotel. Selesai dia kumpulkan semua orang, terus bergerak ke Ao Nang untuk ambil sticker. Dan kemudian terus bergerak ke jeti intuk naik bot. Kalau sebelum ni pakej yang aku ambil di Phuket, mereka akan beri briefing dan snack untuk alas perut. Juga ubat tahan muntah untuk elak dari mabuk laut sepanjang perjalanan dalam bot. Setelah berpengalaman naik speedboat ke Phuket dan Sabah sulu, aku confident yang takkan ada insiden sebegitu. Mihmihmih



Bamboo Island. Pulau pertama kami singgah. Subhanallah cantik sesangat. Aku dah tingtong time nih. Hahahahaha. Kesian Abam jejai terpaksa melayan karenah bini dia nih.


Kami kemudiannya berhenti lunch di Phi Phi Don. Makanan Halal ya jgn risau. Kaw-kaw mkn time nih. Maklumlah kelaparan seharian main air. Perhentian terakhir sebelum balik ke darat adalah Snorkelling. Walaupun diriku ini sejenis gayat dengan air, namun itu tidak menghalang untuk menikmati keindahan ciptaan Allah. Subhanallah cantiknya.




Dalam pukul 4 lebih, selesai dari Snorkeling terus gerak balik ke jeti di Ao Nang. Kami dihantar ke hotel masing-masing menaiki tut tut versi panjang. Dalam perjalanan pulang, hujan turun. Sejuk ya amat. Tamat sudah pengembaraan kami di hari kedua di Krabi. Pulang ke hotel, mandi dan berehat sebelum kami ke Pasar Malam. Yang itu di next entry.

bersambung......