5 Dec 2014

Beware guys

Salam

Takziah as. Cermin kereta kena pecah. Waktu siang and kat tempat public pulak tu! Jenayah di mana2. So, hati-hati korang.

4 Dec 2014

Kasih Berbisik: Menakluk Cinta oleh Taufik Batisah








Lirik Lagu Menakluk Cinta - Taufik Batisah

Tersedar ku dari khayalan terpisah dunia anganku
Sinar segala tertiba bayangmu menjelma
Menemani harapanku yang kian hancur segalanya

Patutkah aku dikurnia sentuhan kasih darinya
Menantikan cinta yang terindah

Setinggi bintang di angkasa seluas lautan yang indah
Harapan tuk bertemu cinta terakhir hidupku
Sejauh ke hujung dunia rela ku melakukan apa saja
Tuk menaklukan cinta terakhirku

Patutkah aku dikurnia sentuhan kasih darinya
Menantikan cinta yang terindah

Setinggi bintang di angkasa seluas lautan yang indah
Harapan tuk bertemu cinta terakhir hidupku
Sejauh ke hujung dunia rela ku melakukan apa saja
Tuk menaklukan cinta terakhirku

Setinggi bintang di angkasa seluas lautan yang indah
Harapan tuk bertemu cinta terakhir hidupku
Sejauh ke hujung dunia rela ku melakukan apa saja
Tuk menaklukan cinta terakhirku
Tuk menaklukan cinta terakhirku





3 Dec 2014

2 Dec 2014

Disember

Salam

Disember datang lagi. Meninggalkan 11 bulan yg lainnya dalam kesibukan mengejar duniawi. Tak terasa pantasnya masa berlalu. Tak terasa hari demi hari yang begitu pantas meninggalkan kita.

Kehadirannya sangat dinantikan. Menandakan berakhirlah satu episod dan bakal mencorakkan satu episod baru bagi tahun 2015 yg bakal menyapa beberapa minggu sahaja lagi. Mana yg tak dapat ditunaikan pada 2014, kita carry forward ke tahun 2015. Apakan daya, kita insan yg lemah hanya mampu berserah.

Aku? Aku begini sahaja. Tiada apa yang berubah. Harapan dan azam baru, sudah pastinya ada. Hanya mahukan yg terbaik dan lebih baik dari tahun sebelumnya. Aku harap kalian juga begitu.

Semoga dipermudahkan segala urusanku. Aminn..

Sent from my iPhone

17 Nov 2014

Selamaku bernafas

Selagi jantungku berdetak di dalam tubuh
Aku kan menjaga cintamu di dalam hatiku
Selama bintang selalu ada di malam-malammu
Aku kan menjadi cahaya di dalam gelapmu

Andai dia tak bisa denganku
Aku relakan hidupku tanpa cinta
Seumur hidupku
Tuhan ku harap sekali saja
Aku bisa mencintai dan dicintai Seumur hidupku

Dan ku berjanji
Seperti mentari yang menemani hari
Dan ku pastikan
Hidupmu tak akan pernah menangis kernaku

Sent from my iPhone

16 Nov 2014

Update tgh mlm

Salam

Perkongsian di tgh malam ini.

"Biar susah, jgn menyusahkan"

Renung-renungkan dan selamat beramal.

Sent from my iPhone

8 Nov 2014

Renungan Sabtu

Luka di jari boleh nampak,
Luka di hati?

Tuhan saja yang Maha Mengetahui.

Our Journey to Bukit Jalil



Salam

Basi dah cerita ni baru berkesempatan nk update. Hehe

Ni masa i ke Bukit Jalil sempena Piala Malaysia 2014. Of cos la i sokong Tok Gajah. Alhamdulillah kemenangan di pihak kami. Pahang berjaya kekalkan kejuaraan dua kali berturut-turut.

Tahniah!

7 Nov 2014

#prayforBertam


Salam

Musim hujan sekarang ni. Pagi ptg siang malam hujan sokmo. Korang hati-hati k. Kadang-kadang langit cerah, takde angin takde ribut leh plak turun hujan.

Btw, takziah pada penduduk di Lembah Bertam, Ringlet di Cameron Highlands. Kejadian tanah runtuh sampai mengorbankan nyawa. Bertabahlah.

Berhati-hati walau di mana anda berada. Harta benda boleh dicari, nyawa tiada galang ganti. Allahuakbar.

2 Nov 2014

Pahang juara Piala Malaysia 2014


Salam

Tahniah pasukan Tok gajah. Berjaya kekalkan kejuaraan dua tahun berturut2.

29 Oct 2014

Piala Malaysia 2014


Salam

Kita jumpa di Stadium Bukit Jalil Sabtu ini.

Hogoh Pahang Hogoh!

22 Oct 2014

Suratan atau kebetulan


Salam

Layan lagu ni masa balik kerja semalam. Rasa cam best je. Untuk audio sebenar, korang leh bukak youtube k. Hehe.

Btw, lagu ni tiada kena mengena antara yang hidup atau yang sudah meninggal dunia. Kang ada lak yang terfikir bukan-bukan. No no no. 



Sesuatu yang tak disangka
Seringkali mendatangi kita
Itukah suratan dalam kehidupan
Atau hanya satu kebetulan

Kita asyik membicarakan
Persoalan hidup dan pilihan
Sedang kejujuran semakin berkurang
Masih tiada bertemu jawapan

( korus 1)
Walau kita dihadapkan
Dengan berbagai pilihan
Mengapa sering terjadi
Pilihan tak menepati

( korus 2 )
Hingga amat menakutkan
Menghadapi masa depan
Seolah telah terhapus
Sebuah kehidupan yang kudus

Pertemuan sekali ini
Bagi diriku amat bererti
Tetapi ku bimbang untuk menyatakan
Bimbangkan berulang kesilapan

( ulang dari korus 1)
Sent from my iPhone

20 Oct 2014

Sagu Gula Melaka


Salam

Hidangan pencuci mulut di hari minggu. As buat. I is tukang makan. Simple but Sedap. Thanks girl!

14 Oct 2014

Jenguk dapur

Nasi Lemak
Salam

Menu sarapan pagi hari Ahad ari tuh. Tetiba rajin nk masak nasi lemak. Tapi nasi lemak bodo je la. Apa yang ada dlm peti kekdahnya.

Lagipun ada tetamu yg lama x mkn nasi lemak. So gagahkn diri memasak di pagi hari.

Inilah hasilnya. Nasi Lemak Bujang Trang Tang Tang. Ulam kopok. Air Teh o. Siap. Alhamdulillah.

11 Oct 2014

Aidiladha 2014


Mambang kuning
Salam

Sorry lambat update pasal Hari Raya Aidiladha. I is bz sikit lately ni. So camne dgn sambutan raya uolls?

Alhamdulillah tahun ni rezeki kami dapat korbankan seekor lembu. Selain bersedekah, kami decided utk buat kenduri kesyukuran dan doa selamat.

Alhamdulillah lebih kurang 300 orang tetamu datang. Memang happy sgt. dah tak terasa penat sebab dpt berkumpul dgn sanak saudara.

Menu? Mmg best sbb macam2 ada. Antaranya sup tulang, Daging masak gulai lemak cili api, Ayam goreng berempah, Daging masak kicap, Gulai asam rom (makanan tradisi org Pahang), kerabu pucuk paku, Laksa Penang, pencuci mulut buah Tembikai. Tak lupa kuih raya dan kerepek2. Buah2 tempatan, kuih seri muka mak andak skali.

Alhamdulillah semua berjalan dengan lancar.

Selamat Hari Raya, semoga ibadah korban membuatkan kita menjadi manusia lebih bersyukur di atas kurniaanNya. Aminn.

7 Oct 2014

Muhasabah Diri




PERCAYA, Pada Qada Dan Qadar
PERCAYA, pada ketentuan ilahi
PERCAYA, pada setiap percaturannya adalah yang terbaik untuk setiap hambaNYA
PERCAYA, Kun Fayakun

Kerana

Setiap yang berlaku ada hikmahnya. Ada jalan ceritanya. Jangan berhenti berdoa. Kerana itu salah satu medium perantaraan antara kita dan Sang Pencipta.

Wallahualam.

4 Oct 2014

Erti Pengorbanan

Salam

Entry autopost. Maybe masa ni i tengah driving lagi otw balik kampung. Yeay! (walaupun kampungnye dekat je)

Hmm.. Di kesempatan ini nak ucapkan Selamat Hari raya AidilAdha pada semua umat Islam. Semoga semua ibadat kita diterima oleh-Nya. aminn..

Papepun, selamat menjalani ibadah korban. Lapangkan dada. Tangan yang memberi lebih mulia dari yang meminta.

3 Oct 2014

Minyak Naik Lagi "Malam Ku Bermimpi" #PARODI #20SEN

Steelheart - She's Gone





** Lagu dan lirik tiada kena mengena antara yg hidup atau sudah meninggal dunia

Lirik Lagu She’s Gone – Steel Heart

She’s gone,
Out of my life.
I was wrong,
I’m to blame,
I was so untrue.
I can’t live without her love.
In my life
There’s just an empty space.
All my dreams are lost,
I’m wasting away.
Forgive me, girl.

(Chorus)
Lady, won’t you save me?
My heart belongs to you.
Lady, can you forgive me?
For all I’ve done to you.
Lady, oh, lady.

She’s gone,
Out of my life.
Oh, she’s gone.
I find it so hard to go on.
I really miss that girl, my love.
Come back into my arms.
I’m so alone,
I’m begging you,
I’m down on my knees.
Forgive me, girl.

(Chorus x2)
Lady, oh, lady.
My heart belongs to you.
Lady, can you forgive me?
For all I’ve done to you.

Muhasabah diri

Semalam adalah KENANGAN
Hari ini adalah KENYATAAN
Esok adalah HARAPAN

Setiap yg berlaku ada hikmahnya.

Itu takdir Allah, itu perancangan Allah. Redha.

Sent from my iPhone

1 Oct 2014

Minyak naik lagi

Salam

Bertabahlah. Bila subsidi minyak dikurangkan sebanyak RM0.20 seliter. Menjadikan harga RON95 RM2.30/liter.

Telan ailio jap.

Sent from my iPhone

24 Sep 2014

Axia

Salam

Saja letak iklan kat sini. Sape-sape ada sedara mara or adik kakak abg pakcik maktok ke yg nak beli keye leh PM aku. No hal. Khidmat nasihat turut diberi.


Nak jual kete 2nd pon leh diterima. Nak trade in pon boleh. Pendek kata MALAYSIA BOLEH!

23 Sep 2014

Curang

Salam.

Sorry tajuk je gempak. Padahal nak tunjuk sticker JDT. Tu bukan ai punya. Ai penyokong Tok Gajah. Hogoh Pahang Hogoh.

Ni Apis punye. Masa eksiden ari tu dia cabut sbb tu vehicle permit nak masuk Johor Port. Nasib baik ai tak terbuang. So ai tampal kat cermin ai. Daripada hilang or terbuang.



K ai tak curang. Pahang tetap di hati.

19 Sep 2014

Aktiviti tgk lampu



Tentang Dirimu Amylea OST Kerana Lelaki Itu




Diriku bagi dirimu seperti asing
Tak berguna tak membahagia
Padamu hanyalah beban

Tuhan tahu apa yang terjadi
Antara kau dan aku

Kau takkan tahu apa hatiku
Yang selalu derita kernamu
Dan kau takkan rasa apa yang ku rasa
Semenjak kau hadir hidupku
Sering saja untukmu tentang dirimu
Tak pernah untukku

Mereka lihat masih lagi aku
Menantikanmu
Yang aku tak tersedar lagi dengan sikapmu terhadapku
Namun aku sebenarnya aku tak seperti yang kau tahu

Kau takkan tahu apa hatiku
Yang selalu derita kernamu
Dan kau takkan rasa apa yang ku rasa
Semenjak kau hadir hidupku
Sering saja untukmu tentang dirimu
Tak pernah untukku

Kau takkan tahu apa hatiku
Yang selalu derita kernamu
Dan kau takkan rasa apa yang ku rasa
Semenjak kau hadir hidupku
Sering saja untukmu tentang dirimu

Tak pernah untukku
Tak pernah untukku



17 Sep 2014

Candle light dinner tak berapa nak candle

Salam

#Throwback

Dinner kat tepi Sungai sambil tengok River Cruise lalu lalang. Yg ai g ni betul2 tepi sungai. Alas meja kotak-kotak. Depan tu kedai raggae.

Location :Depan Jonker Street
Menu: Western two thumbs up!!
Price: Affordable
Staff Friendly: Tiptop

Sesapa g Melaka sila try.

15 Sep 2014

Peringatan buat semua

Salam

Semalam ai g wedding Mardiana kat Melaka. Area Masjid Tanah. Sampai
pun dah pukul 1.30pm. Dalam pukul 3 masing-masing nak gerak balik
Putrajaya.

Elok dah nak balik,baru terperasan cermin kereta Kak Sal kena pecah!
Hilang selera nak coconut shake ke apa ke. Fobia rasa.

Bukan sebijik tapi dua buah kereta kena pecah. Jahat betul org yg buat
kerja ni. Alhamdulillah semua selamat. Penyamun tu sempat amik tab.
Kereta satu lagi handbeg. Dalam ada cash RM20, kad ATM, ic lesen
memandu. Kira cam tak berbaloi je la.

Kesian si pengantin, kerisauan dia nak makan pun tak senang. Yela ni
kejadian pertama terjadi kat area tu. Memang binawe tol penyangak tu.
Lepas siap pasang plastik kat cermin Kak Sal kitorg pun gerak. Nak g
kedai pon hari Ahad, sume tutup.

So hope dapat jadi pengajaran buat kita semua. Jangan letak barang
berharga dalam kereta. Jenayah ada di mana-mana.

14 Sep 2014

Hard Rock Melaka. Again

Salam

Aktiviti hujung minggu ke Melaka utk attend wedding my fren, Mardiana.

After dinner, lepak HRC Melaka untuk dgr live band. Best. Crowded jugak sebab Sabtu malam minggu.

Siap ada yang celebrate besday kat sini that night. Btw, this my second time kat HRC Melaka. Dr tepi jalan dah boleh nampak. Betul2 depan Jonker Street.

U guys check it out ya!

13 Sep 2014

Surih Jemari SUCKS

Salam

Nak luahkan sesuatu ni kat korang. Pasal baju. Ari tu aku ada anta tempah baju. Tapi masa da suntuk tak tau nak hantar kat mana yang dekat dan cepat kat area Putrajaya. Sebab sebelum ni aku hantar kat akak Seremban tu. Terasa jauh la pulak nak menghantarnya.

So tanya membe. Ada cakap kat Jln Reko banyak kedai jahit baju. Petang balik kerja aku pon nak g la hantar. Maklumlah bila petang balik kerja confirm jln Sg Merab tu jammed.

Pastu nampak belah kiri sebelum sampai soho ada butik kecil menerima tempahan jahit baju. Aku pun masuk ke situ. Kecil je kedai tu. Surih Jemari.
Da amik ukuran sume dan bincang nak buat camne, dia minta deposit. Total sepasang di caj RM180! Terkejut jugak la sbb kedai dia biasa-biasa je. Nak tak nak aku bayar la RM 50. dengan harapan baju aku siap dgn jayanya dan spt yg aku inginkan.takpelah bayar mahal kalau hasil memuaskan.

Aku bg dia masa dua minggu. Pada hari nak dijanjikan utk amik, aku g kedai tu tghari. Rupanya baju aku x siap lagi. Dia suruh dtg petang. Aku ckp xpe Isnin aku amik. Saja nak bagi dia masa xnak terkejar2. Masa test, tang badan longgar. Sbb aku mmg nak fit. Masa ukur da bgtaw tp dia ntah camne besar jugak dia buat. Hmm..

Hari Isnin aku dtg lagi nak amik baju. So aku test terus. bahagian lengan besar. X fit. Terus cam menggelembung. Cam harem. Aku da fed up. Apa dia ni. Pandai jahit ke tak. Aku suruh dia betulkan masa tu jugak.

Tu tak citer pasal kain. Kain senteng. Depan labuh, kiri kanan senteng. Wtf. Akak, ko pehal??? Agakla 3.5meter kot aku bg utk buat kain ari tu. Bidang 60'' lagi tu. Tak faham aku.

Aku tak puas hati hari Selasa aku g kedai tu balik minta balance kain aku. Padahal aku nampak banyakkkkkkkk dia boleh bg aku dlm secoet aje. Ko nak buat apa dgn kain aku tu kak? Nk buat kain ko ke? Nak berniaga ke?

5 taik dia bg kat aku. Lambat siap, bahagian lengan menggelembung, cutting badan besar, kain senteng, pastu sorok balance kain aku. Kau puas hati ke kak dapat buat customer frust dan x worth it dgn harga yg dibayar. Kau kalau tak boleh menjahit kau jangan amik upah menjahit kak.

Bila jadi camni aku jadi geram dgn sesetengah peniaga melayu yang tak jujur dan iklas. Macam mana bisnes nak maju. Bukan kita x support bisnes dorang, tapi dorang sendiri x pandai jaga customer. Aku tak halalkan apa yg dia dah buat kat aku. Ini pengajaran buat aku supaya lebih berhati-hati di masa akan datang. Aku serik. Serius cakap.

Sent from my iPhone

25 Jul 2014

Selamat Hari Raya Aidilfitri

Salam

Selamat Hari Raya. Maaf zahir batin. Andai ada terkasar bahasa hingga menghirus hati dan perasaan.

Pada yang pulang ke kampung halaman, berhati-hati di jalan raya. Biar lambat asal selamat. Tak lari kampung tu der..

Semoga Aidilfitri kali ini dapat merapatkan yg jauh dan mengeratkan silaturahim sesama kita. Aminn.



Sent from my iPhone

7 Jul 2014

Hard Rock Cafe, Phuket

Salam,

Aktiviti malam kedua, sempat singgah ke HRC. Yeay! Lebih kurang 15minit dari hotel.

Masa sampai hujan rintik-rintik so kami decide untuk pergi dinner dulu. Memang berbaloi kalau makan tom yam kat Thailand nih. Sedap dan kaw.

Lepas dinner jalan around situ. Banyak deretan kedai jual cenderahati macam tshirt, keychain, dan sebagainya. Murah tp kena pandai bargain.

After cuci mata survey sblm shopping betul-betul esoknya, singgah kat HRC. Dapat sambar dua helai tshirt. To me, kat sini price lagi murah compare to Malaysia. So xde la beza sangat.

Yang best nya band dia kat luar. Klo korang x duduk pon still leh layan dari tepi jalan.

Around 12pm kami gerak balik ke hotel. Kepenatan snorkelling siang tadi tak hilang lagi.

Sambung next entry


Me
HRC Phuket

6 Jul 2014

Trip to Phuket : Part 3

Salam,

K sambung dari part 2. Saje nak bagi nampak cam banyak entry.

K trip island hopping sebenarnya lebih kurang dalam 6 jam, include 6 island. Lebih kurang. Jangan tanya nama pulau tu sbb i memang tak ingat. Yg i ingat Phi Phi island, monkey bay, bla bla bla.

Memang cantik, dan sangat awesome! Subhanallah cantik sgt cuaca dan scenery. Memang kagum dgn ciptaan Allah. Ramai sgt manusia time nih. Nak pulak kat island yg leonardo dicarpio berlakon tuh.

Ada cerita kelakar time snorkelling ni. Btw, korang pun taw ai tak reti berenang kan? So this is my first time i snorkelling. So faham2 je la ya.

Lepas dari monkey bay, bot berhenti kat tengah-tengah laut tu utk bagi masa kitorg semua snorkelling dalam sejam. Masa nak turun dari bot tu cam confident je ye la sbb ada life jacket kan takde la takut sangat. Sekali amik kauuuuu! Cuak n panic attack tiba-tiba rasa takut semua ada. Ai berpaut kat rohaizah. Dia la yg jadi mangsa ai masa tu. Pastu apa lagi, panggil boatmen la bawak tarin naik atas bot. Time nih memang da fobia nk terjun laut da. Ai rasa dalam lima belas minit je kat air selebihnya dok dalam bot ngan Fara bagi ikan makan. Adoiyaii lawak kalau ingat balik. Tu je jgn nk gelak beria. Sepak kang.

After that berhenti kat satu lagi island. Tak sure nama dia maya bay kot. Berhenti lunch. Perut memang da lapa so apa lagi melantak la. Makanan halal, dont worry. elok je abis makan hujan pun turun.

After lunch kitorg gerak ke island terakhir yg i tak inat apa nama dia. Kat sini berhenti lama sikit. Hujan Pon dah berhenti. So chill out kt tepi beach je. Alang2 baju da lenjun mari kita mandi laut. Agak2 letih naik darat sbb ejen ada sediakan jus, coke, nenas n tembikai. Eh, nenas kat thai manis taw! Sedap sgt.

Dalam pukul 4 camtu kami gerak balik ke jeti. Dalam 15minit je. Fuhh penat tp berbaloi sebab best sangat.

Trip to Phuket : Part 2

Salam

Lama tak update. K hari ni free sikit so ai update la sikit pasal day 2 di Phuket. First nak cerita pasal snorkelling. Ntah ingat ke tak lagi ni. Ai is da tua memori rendah.

Ok, utk trip ni kitorg dah booking in advanced untuk pakej island hoping. Lebih kurang RM140/pax. Termasuk transport dr hotel ke jeti. Btw, kalau korang walk in pun actually banyak lagi kat luar tu. Just kena rajin survey n negotiate.

Transport sampai dalam pukul 7.30am. Standby depan hotel. Pastu dia amik passenger yang sama ejen ngan kami terus bawa ke jeti utk naik bot. Kat situ nanti ada briefing utk safety and ada sediakan breakfast simple cam biskut, roti, coffee n tea. Siapa yang mabuk pun ada disediakan pil tahan mabuk. Tak perlu bawa dari Malaysia.

Naik speedy boat kapasiti dalam 30 org. Masa ni la boleh tgk macam2 gelagat org. Pengalaman pertama naik bot berlambung memang best la. Happening trip ni sebab ramai youngster. Hehehe. Sambil menyelam minum air.

K sambung next part.

2 Jun 2014

Trip To Phuket : Day 1

Salam

Sebelum terlupa mari kita cerita pasal ni. Maklumlah da tua ni cepat lupa.

Sampai Phuket International Airport dalam pukul 10.30pm. Thailand lambat sejam dari malaysia. Tapi kat imigresen tu yg amik masa lama sikit. Sebab kaunter bukak sikit, org lak ramai. Rasanya lebih 40minit kat sini je.

Settle sume, cari ejen yg amik kami. Ju da booking siap2 transport utk ke hotel. Elok je sampai hujan turun dgn lebatnya. Nasib dah selamat landing. Mmg scary ok!

Dari airport nak ke hotel dalam 30minit. Sampai hotel check in n rest kejap. Pastu keluar cari makan. Apa barang dok bilik kan.

Time ni kat area sini belum hujan. So dgn confidentnya keluar x bawa payung or rain coat. Tengah jalan menghirup udara segar, amik kau.....hujan baru turun. So bergambar laju-laju pastu tapau makanan ringan terus zassss balik hotel.

Nanti sambung episod esok paginya, Island Hoping!

Kbai

20 May 2014

Trip to Phuket : KLIA2

Salam,

Hi guys! Baru balik dari Phuket. 1st experience naik flight depart di KLIA2.

Cantik. Besar. Class.

Tiga perkataan yg mampu menggambarkan KLIA2.

Dari ERL Putrajaya ke KLIA2 lebih kurang 35minit. Tambang RM6.20. To me, ok la. Bnyk kedai. Tapi still ada lot vacant yg dalam renovation.

Nnt i update lagi ya.. See ya!

6 May 2014

Buat dialog sendiri

Candid by Kak Sal masa makan kat Kuala Perlis hari tu.

Tak ingat tengah gelak pasai apa tims nih.
1
2
3