28 May 2013

JJCM : Burger Bakar Abg Burn

Salam,

Program JJCM diteruskan pada malam hari dengan mengunjungi Burger Bakar Abg Burn. Woot Woot. As la ni g gugel pic makanan terus bertakung air liur tgk meatball dia.


Perjalanan dimulakan dengan perasaan yg berdebar2 dan begitu semangat waja. perghhh kuat betul penangan meatball nih!

Sampai di Abg Burn Sg Ramal tgk parking penuh gila, ramai juga org! Oo kat sini la Willy Satay Station yg org sebut2 tuh. Memang beratur agak panjang jugak la.

So sampai je, cari meja terus. Kalau lambat kang takde table jgn nangis. Agak ramai org time nih. Maybe Ahad kot. Pastu g order nak makan apa kat kaunter nn sebut no meja. Nanti waiter akan hantar.

 Meatball

Lamb Grilled Burger


Ini antara menu kitorg petang tu. Ada satu lagi x snap; Tomyam campur. Kat Foodcourt ni ada banyak gile pilihan. Ada western, masakan thai, mee udang, satay, dan macam-macam lagi lah.

Meatball dia ada dalam 10 ketul, siap potato wedges bagai. Serius ai makan berdua tak habis! tu la banyak sgt mkn kan da x abis.  Meatball dia memang pure 100% daging! seketul tu empat kali gigit taw x. Agak besar kalau nak compare ngan ikea.

Lamb Grilled Burger tu pon sedap. Yg atas tu Union Ring. (Mati-mati ingat calamari) hihi.. so, tidak menghampakan la. Leh repeat lagi camni! Servis pon bagus.

Kalau ada yang teringin nak  makan Burger Bakar ni leh la try kat Abg Burn nih. Paling dekat pon kat Sg Ramal FoodCourt. Dalam seploh minit je dr Putrajaya. Kalau tak g nanti nyesal.

p/s : u are what u eat. Gulp!





































JJCM : Restoran Saba, Cyberjaya

Salam,

It's Sunday yo! Ahad merupakan hari bermalas-malasan sedunia. Tengah lepak depan tv, As call nak dtg umah. So apa lagi, bangun la kemas umah sikit2 apa yang patut. Dah ghupe tongkang pecah dah.

Pastu siap-siap mandi g lunch kat luar. Ingat nak g D'Fish, tutup pulak. Moh le ke Restoran Saba. Kita try Nasi Arab.

Mula-mula sampai, mak aii ramainya org..dah macam kenduri lak. Tempat duduk pun kat luar je yang ada dalam semua penuh. Panas oii luar ni! Da order tgk ada yang da keluar, so apalagi cepat2 masuk nak dok dalam ada ekon. hihi..


pic:gugel

pic :gugel
Semalam ai order Nasi Mandy, As pulak pita apa ntah ada chicken dia wrap ngan roti tortilla. For me, honestly rasa dia biase-biase je. Takdelah sedap sgt. Maybe sebab ai penad rasa yang lagi sedap dr tu kot. And ai rasa sedap lg Mr Kabab kt Presint 15 dan yg paling sedap ai penah makan adalah Nasi Mandy kat Sg Petani. Org SP mesti taw kedai ni, klo x tau memang bukan org SP.

Takpe, deria rasa kita lain-lain. Mungkin setengah org rasa sedap sgt Saba ni, ada yg rasa biasa-biasa je. Boleh la try kalau nak.

p/s : Errkk, alhamdulillah





27 May 2013

JJCM : Mee Udang Sungai Dua

Salam,

Lepas balik dari Kuchng, landing je kat KLIA terus terbang balik ke Penang. Flight dr KCH landed pukol 7.45pm, terbang ke PEN kol 8.45 pm. Korang bayangkan keexploracean aku pada hari itu. Hamboih ayat.

K bila da sampai Penang, menu wajib aku adalah Nasi Goreng Ayam Hammed Sup, Ikan Cencaru Nasi Padang Internasional dan paling best skali g makan kat Mee Udang Sg Dua.


pic : gugel


Sedap, sape datang Penang kalau tak mai sini memang rugi. Oh ya, retis pon ramai makan kat sini. Ai tgk wall of fame dia antaranya Dato CT, Syeikh Muzaffar angkasawan, artis tv3, Chef Wan, dan ramai lagi.

Mai jangan tak mai!


24 May 2013

Jalan-Jalan Kuching

Salam,

Malam terakhir di Kuching, habiskan masa di Waterfront. Kebetulan kelas habis awal, pe lagi terus balik mandi, tukar baju bla bla bla.. (sebenarnya masa ni ai ngulor skip kelas.. nnt ai cter kenapa dan kisah kelakar di sebaliknya.)

Sampai je Waterfront, shopping Kek Lapis la! Penuh satu kedai tu kena serbu. Walaupun ai naik kereta tapi kebetulan lak sama ngan geng naik bas INTAN. Hambik kau...cam sardin kedai tuh.

Lepas g kedai Mira, Kita ke Dayang Salhah pulak. Total kek lapis je 12 ketul amik kau! Lepas tu letak kek dalam kereta terus naik bot g seberang. Oh ya, kami naik kereta terus park depan kedai Mira. Tu yang kena cross sungai untuk ke seberang.

Sampai je kat seberang tu, g shopping barang cenderahati lak. Keychain, Fridge Magnet, Pua Kumbu, Kucing Meoww Meoww, dan sebagainya. Puas shopping sampai tak sedap hari da gelap. Terus dinner di restoran Khatullistiwa betul2 depan sungai tuh.

Perut da kenyang, g tapau jap kat roomate kitorg pon balik ke INTAN.

Alhamdulillah.



23 May 2013

INSARA Part 3

Salam,

Sambung lagi cerita pasal kursus. Kalau bosan sila ke blog lain. Ai tak kisah, tahu u oll boring. hihi

Dalam Part 3 nak cerita pasal Kemudahan yang disediakan kat INTAN Wilayah Sarawak.

Ada gym, bilik dobi, kedai serbanika, surau dan macam-macam lagi. Swimming Pool je takde.

Gym

Abaikan selipar jepun itu

Washer n Dryer complete set

Bangunan baru so almost barang kat sini pon kategori baru. Best!

22 May 2013

Ubi Rebus + Sambal Ikan Bilis Berapi

Salam,

Alhamdulillah, rezeki di pagi Rabu. Mak Mah masak. Sedap!!! Berapa tahun x makan ubi kayu camni. Ai main2 je request tak sangka mak masakkan. Tacing!

Klo dapat air kopi o panas memang jodoh betul ngan ubi. Oh heaven.


Ubi
Sambal Ikan Bilis


Alhamdulillah

INSARA Part 2


 Salam,

Bertemu lagi kota di Part 2. Hehehe saje nak up banyak entry biar nampak cam banyak je. Padahal nan hado. 

Ok, entry sebelum ni ai cerita keadaan di bilik penginapan, kali ni nak cerita pasal bilik kuliah lak.
its me!
Bilik kuliah ni kalau jalan kaki ada la dlm 5 minit, klo naik kereta dlm 2 minit je la. Still banyak construction tak siap lagi.

Terbukti JPA mengamalkan 5s yang paling tiptop sekali. Setiap barang disusun dan kemas. Takde pon label yang kindergarden. Boleh bagi 4.5 star lah. Parking kereta pon standardise ok! semua WAJIB parking bontot. Kalau tak dia buat announcement suruh turun parking balik. Tabik spring la.



Parking
 Kampus ni antara yang terbaru di Malaysia, no wonder la tiptop kan. So 1st day masuk bilik kuliah dia dah letak nama peserta di atas meja. Yang takleh bla, nama ai depan sekali kot! Nampak sgt ai takleh nak ngulor/main game kat phone.


 Tu saja untuk Part 2. Nantikan sambungan di Part 3.



21 May 2013

INSARA Part 1

Salam,

Sori lama tak update. Ai baru balik kursus. Ok seperti yang ai  janji, ai akan tunjukkan bilik penginapan ai sepanjang berkursus di INTAN wilayah Sarawak (INSARA) nih.

yes, this is my 1st time kat sini. SUPERB! Honestly, ni kampus INTAN tercantik pernah ai pergi.
Tak rasa cam berkursus pun. Sebab suasana bilik ala-ala hotel 2 bintang setengah.


Kettle

pc

bed


the room

Sepanjang berkursus, makanan yg disediakan pon not bad. Pengalaman pertama makan ayam Pangsoh dan Nasi Goreng Dabai ke Gabai ntah lupa. Tapi banyak makan kat luar sebenarnya. Takot peristiwa food poisoning semasa outstation di Sibu dtg kembali.

 Sink in the toilet

me



Nantikan Part 2 k..

20 May 2013

Klinik Pergigian Putrajaya

Salam

Kali pertama ke Klinik Pergigian Putrajaya. Sebelum ni banyak sangat rumors pasal klinik kerajaan. Seriau dibuatnya. So ni kira rawatan pertama ai di klinik kerajaan la.

Honestly, ITS NOT BAD! Sape kata nurse kasar? Takde pon. Sape kata doc garang? Takde pon.

Ok, ai cter step by step k. Mula-mula g amik no pastu tggu sampai dia panggil register. Pastu dapat satu lg no dan korg kena scan kad tu dulu. Baru masuk q. Pastu tunggu la kejap. Sampai nak pecah gak kepala sbb da berdenyut tahap dewa kan.



1

Masa masuk bilik, doc yg rawat ai ialah Dr Leong. Baik, sweet sgt. Kuar jugak la air mata ai masa suntik bius tu. Tp doc tu pujuk da mcm little girl lak rasa.

Seriously, klinik kerajaan sekarang da bnyk improve berbanding yg dulu.

2
Satu fakta yg ai nak bgtaw korang ialah, kos rawatan (cabut gg bongsu) di sini adalah PERCUMA. percaya x? Ai pon x percaya. Ai siap tanya kaunter dua tiga kali,"r u sure x kena bayar apa2?" Klinik swasta yg ai slalu g tu ckp klo cabut gg bongsu, kos rawatannya adalah RM600!

Alhdulillah, semua da selamat. Darah beku pon da kurang. Cuma denyut sikit sbb bius dah hilang.

Btw, tanpa temujanji pon boleh g ya!

Tq Dr Leong.

13 May 2013

12 May 2013

Kursus di INTAN kampus Sarawak

Salam,

Ai da selamat sampai di Kuching. Pengalaman dalam flight yg agak menggerunkan.
Da macam naik roller coaster kat USS dibuatnya. OMG nasib tak menjerit.

Korang bayangkan dia punya junaman tu...perghh terasa macam luka lama berdarah kembali!

Alhamdulillah selamat sampai ke Kuching tepat jam 1.50pm.

BTW, nanti ai up cter pasal INTAN kampus Sarawak k. Nak rehat jap. lenguh betis tak hilang lagi.

Tata titi tutu~

9 May 2013

PRU 13

Ai da tunaikan tanggungjawab ai sbg warganegara Malaysia. Yeay, my 1st time mengundi u olls! Tu yg eksaited terlebih tu.

Bangun awal jugak, neves kekdahnya. Dlm pukul 11 gerak g sekolah. Pergi register terus g naik tingkat dua. Ai ngan apis di saluran 5.

X ramai org pon, takyah nk q terus masuk mngundi. Klaka pon ada tp tu la antara pengalaman best ai masa g mengundi ari tuh.

Peraih undi/penyokong kat luar takyah ckp la, naik scary lak tgk.

Pape pun, semua da berjalan dgn lancar. Takde sebarang kekadian tidak diingini berlaku. Tahniah pada polis dan SPR yg berjaya kawal keadaan.

Tahniah!

2 May 2013

Renungkan

Salam

Demam pru da bermula. Sana sini nmpak bendera. Yg hijau yg biru yg bulan yg roket semua ada.

Tahun ni merupakan tahun pertama ai mngundi. Tu yg eksaited terlebih tuh. Phew~

Apa yg ai undi? Bg ai klo boleh biarlah org yg kita pilih jd pemimpin tu seorg lelaki, islam dn yg penting melayu.

Xnak la satu hari nanti melayu merempat di tanah melayu sendiri. Jgn biar bangsa lain menjajah kita waima dia seorg warganegara Malaysia sendiri.

Kalau diri sendiri tak betul, camne dia nak pimpin sebuah negara? Fikir-fikirkan.



Sent from my iPhone