30 Oct 2012

Jem teruk

Lokasi selepas tol Bentong


Pemandangan kesesakan trafik selepas tol Bentong. Bergerak dalam 20km/j. Korang bayangkan. Lega sebab kitorang dekat je,kalau yang dari Terengganu @ Kelantan tuh....bernanah weh! Alhamdulillah selamat sampai ke Putrajaya pukol 1 pagi.

Road to Cameron

Salam,

G jalan2 hari Sabtu lepas. Dua jam perjalanan ikut jalan baru kat Sg Koyan. Mujur tak pening sangat. Cuaca ok, tak panas sgt dan tak sejuk sangat. Just nice.

Hentian pertama adalah di Bharat Tea, Tanah Rata. Ramai giler org maybe sebab weekend dan cuti Hari Raya kot. Pas isi perut baru la kitaorang pergi menggedik kat Ladang teh lak. Dulu masa gi ngan Tan takdenya berpeluang pegang daun teh tuh. Ngan As lak pergi da malam hari so memang tak dapek la memegangnya.

Perjalanan diteruskan sampailah ke Pekan Tanah Rata untuk makan tengahari. Disebabkan restoren Maulana tu crowded so kami yang muda-muda ni x join geng 'vintaj' makan nasi lalu memilih restoren fast food iaitu Marrybrown.

Lepas perut da kenyang, pergi lak ke Taman Strawberry. Rambang mata tengok. Tapi disebabkan ai ni bukanlah peminat buah yang masam so ai xdela eksited sangat. Budak-budak la yang seronoknya. 

Pastuh kami ke Pasar tani ke hape ntah nak panggil yang kat area Hotel Equatorial tu. Shopping la segala jenis bunga, sayur, buah dan yang sewaktu dengannya. Jalan jem time nih. Turun dalam pukul 7 lebih terus ke Pasar Malam Brinchang. Oh Heaven! Shopping lagi. Biasalah,da macam makcik-makcik time nih. 

Sebelum balik singgah Tanah Rata utk dinner. Gerak balik pon dalam pukul 9.30 malam dan sampai umah dalam 11.30 malam. Alhamdulillah, happy ending.



M.Z diriba MakNgah
Bharat Tea
Us
Strawberry
Night Market


p/s: sory pic blur guna henpong.

24 Oct 2012

Me n Kak Ina

Me n Kak Ina

Salam. Sempat snap sementaea dok tunggu as semalam.

17 Oct 2012

Demam

Salam,

Demam melanda diri ini. Banyak sgt terkena hujan gamaknya. Tenkiu as sbb sebarkan virus ni. Hihi.,

Farah, get well soon. Kalau x ok jugak, Nanti ai anta Rohaizah. Dia terer tuam kepala taw!



SAKIT ITU ANUGERAH. ALHAMDULILLAH




The Aktivfast
Amelz Yoko-Yoko

16 Oct 2012

Resepsi Wan

Salam,

Beberapa pic masa majlis persandingan Wan dan suami, Zul.


Us
From left: Fara, As, Paah
Us Again
Us again n again

15 Oct 2012

Wan Nikah

Salam,

Hari Jumaat lepas rushing lepas balik kerja terus bersiap-siap ke Mempaga utk menghadiri Majlis Pernikahan Wan.

Boleh plak terkeluar air mata ni saat Wan sah bergelar isteri. tacing kot! Dulu kita tidur sama pasnih dia tidur ngan somi dia. Sob sob sob.

BTW, ai tetap sayang ko wan. Jadi isteri yang solehah. Syurga ko sekarang di bawah tapak kaki dia. Kalau ada pape jangan segan silu contact kitorang. 





SELAMAT BERGELAR ISTERI DAN SELAMAT PENGANTIN BARU, WAN!




pelamin
Us
Pengantin

12 Oct 2012

Grand Continental Langkawi

Salam,

Malam kedua di Langkawi kitorang stay kat Hotel Grand Continental nih. Shilake punya Landcon. Malam tu jugak call Grand Cont. terus booking bilik. 

Dalam pukol 10 pagi terus gerak ke Pekan Kuah naik cab depan The Zon. Sampai je Grand Cont terus check in. Oh ya kami dapat masuk awal, sebab ada bilik vacant. Bagus reception nih. Oh heaven! Bilik besar, toilet cantik da mcam four points shower dia...baru renovate kata budak sales tuh.Rate RM170++/nite. Utk traveller cam ai, ok la.. buat apa amik bilik mahal-mahal, baik guna duit tuh utk shopping.

Mas dah terkinja2 nampak swimming pool. Lepas letak beg n baring terus turun bawah sebab dah kauntim ngan brader kereta sewa. Shopping time! Hoyeh~




View dari bilik
Swimming Pool
At lobi tunggu kete sewa
Breakfast
Tenkiu Grand Cont! Sangat berpuashati dengan layanan staff kat sini. Kalau korang nak book sila lah ke website mereka di sini ya.


11 Oct 2012

Dataran Lang, Langkawi

Salam,

Perjalanan hari kedua diteruskan dan kali ini kitaorang ke Dataran Lang. Signboard x clear sebab kami SESAT. Yes, kami sesat. Sampaikan ke Westin Hotel tuh perginya. GPS pon harem. Nasib lepas dua tiga kali lalu kat situ baru terperasan sayap eagle.

Ok,untuk pengetahuan korang, Dataran Lang ini terletak betul-betul bersebelahan dengan Jeti. View memang cantik sgt. Walaupun hujan.


Main entrance to Dataran Lang
edited by Camera360
Mendung
Jetty
Eagle
Sekian, catatan perjalanan di Langkawi. Tunggu penutup di next entry. Tenkiu.

10 Oct 2012

Idaman Suri vs Hj Ismail Group

Salam,

Bagi yang merancang utk bercuti dan membeli belah di Langkawi, meh ai nak share tips-tips yg berguna untuk korang agar tidak merasa menyesal di kemudian hari

Pelbagai jenis coklat
Ai perasan yang harga barang-barang kat sini memang tak banyak beza. Korang kena pandai pilih. contoh macam dekat Idaman Suri ai beli Ferrero Rocher 30's pada harga RM19.00 manakala dekat Hj Ismail Group dalam RM23.00. Kitkat saiz dan bilangan yang sama di Idaman Suri pulak RM11.50 manakala dekat Hj Ismail Group RM9.90. Yang best dekat Hj Ismail Group nih, dia letak harga borong. Contoh kalau coklat Daim untuk satu pek adalah RM14.90 tapi kalau beli tiga jadi RM37. Idaman Suri takde yang camtuh. So lebih jimat kalau beli di Hj Ismail Group. 

Rokok

Rokok pulak sama harga je even kat kedai tepi jalan area Pantai Chenang tu pun ai perasan harga dia sama je. Antara RM47-RM62 bergantung pada jenama rokok tersebut. So tak perlu nak survey2,sama je harga dia ya tuan-tuan dan puan-puan sekalian.


Idaman Suri
Oh ya buat penggemar pinggan mangkok,kat Idaman Suri ada jual pan jenama Idaman Suri, harga biasa tapi made in China. So baik kita melabur pada yang ada jenama dan lebih dikenali ramai kualitinya yang tiptop itu supaya tidak menyesal ya.

Oh ya masa shopping kat Idaman Suri hari tu ada kes pinggan pecah. Risau betul ai.. ye la buatnya pecah kristal pat lima ribu tuh mana nak cekau bayar kat depa lak kan. Budak promoter tu tertepis, satu kedai pandang kat dia. Ai is seram terus hokey! Terus kepit beg kuat-kuat.

Hasil tangkapan

Kalau korang dah TERshopping hover sangat camnih dan risau beg tak muat, dont worry sebab kat sana belambak kedai jual beg. Yang besar yang tecik, Yang murah dan yang mahal, semua ada... tepuk poket je tanya ada isi ke tak..


Abis penuh satu katil dibuatnya

Langkawi,ai miss yu! Nak pergi lagi..... Tan, u ok kn?



Sent from my iPhone

9 Oct 2012

Kedai Gamat Nusantara

Salam,

Sempat singgah beli minyak gamat sebelom balik hotel hari tuh. Dari jauh dah boleh bau minyak gamat dlm kawah. Tepi jalan ke kedai ni. Korang kalau pergi Langkawi mesti singgah kedai ni.


Landmark
Akar kayu dan rempah ratus
Pelbagai jenis
Gamat siap utk di jual

8 Oct 2012

Landcon Hotel, Langkawi

Salam,

Bermalam pertama di Hotel Landcon recommended by En Har. Terletak di tengah2 town area Pantai Chenang.Hanya 15 minit dari Lapangan Terbang Antarabangsa Langkawi. 

Sebelum pergi ai da booked untuk dua malam kat sini. Tengok dekat internet kaw-kaw marvelles. To me, hotel ni so-so je la. Environment mmg happening tp x seswai ngan jiwa dan citarasa ai. So the next day kitorg pon check out.

Yang nak mendatangkan kemarahan  ai adalah apabila dia boleh caj RM20 sebab ai booked dua mlm. Watdepak. Ai argue jugak la sebab dia cakap ai cancel last minit. Pale hotaks dia, baru pukol 10 pagi kot..still boleh jual pe bilik tuh! Huargggg...tui betollah! shilake.
 



Landcon Hotel, Langkawi
The Zon - Duty Free; betol2 depan hotel nih
Coco Valley dan Underwater World sebelah The Zon
Swimming Pool
Me n As

7 Oct 2012

Langkawi - Day 2

Beratur ikut ketinggian
2 set brekfes hanya rm6. Murah gile kot!
Saje gatal guna sudu dan garfu
Brekfes Mekdi saja di pagi hari yg indah dengan cuaca mendung beserta hujan rintik-rintik.

6 Oct 2012

Langkawi - Day 1

Salam,

First trip to Langkawi. Hoyeah! Doakan ai selamat pergi dan selamat balik ya. Got to go. Arios~

AirAsia

3 Oct 2012

Ada Apa Dengan Itu Semua

Salam,

Apa ada dengan pangkat?
Apa ada dengan harta?
Apa ada dengan wang ringgit?





Bukan boleh bawak masuk syurga pun wehhhhh! Ko masuk kubur pun sehelai sepinggang. So jangan nak riak / bongkak / takbur sangat la. Tuhan tu bila nak amik,bila-bila masa je.

So,renung-renungkan dan selamat beramal

2 Oct 2012

Aku banned ASTRO

Salam,

Luahan hati di pagi hari. Ai da geram nih, membuak-buak rasa di dada. Ceritanya bermula begini...

Ai mengaku ai memang jarang nak tgk surat kat mail box kat bawah tuh. Bukan apa,kadang-kadang ai pergi,sampah iklan kete la,iklan perabot la... menyemak je ai tengok. Da la dulu ai punya box tu barai dikerjakan budak2 vodo+vangang nakal.

So, hari Ahad nak kuar tu,ai g la menjengah sekejap sebab da lama tak tengok. Rupanya ada bil lektrik ngn bil ASTRO dlm tuh. So semalam (isnin) ai pon bayar la dengan menggunakan kaedah online melalui Maybank2u.

Yang buat ai hangin ialah apabila ai sampai ke rumah dlm keadaan penat lelah dan ingin merehatkan minda menonton Hagemaru, tiba-tiba ada tulisan nih...



























 'Your smartcard are inactive. Please call bla bla bla bla.....'





Ni yg ai geram nih. Agok la, bayar da kot! Tanpa berlengah lagi ai terus la call ASTRO nih. Dalam hati ai berkata,"memang nak kena maki nih!". Dah la iklan lagu-lagu banyak,dekat seploh minit baru dpt ckp dengan opeator. ASTRO SUCKS. 

Hasil dari makian dan cacian ai semalam, Penyambungan semula kena bayar RM20. Pastu ai geram terus ai terminate mini package. Amik kau. Tinggal basic je. Mula la nyesal pastuh. Ahh... pedulikan. Kardashian leh tgk online *sedapkan hati sendiri* 

Moral of the story:

1- selalu tgk bil kat post box
2- Bayar bil sebelum tarikh akhir kalau taknak kena potong
3-No matter what, ASTRO tetap SUCKS.wtf.