27 Apr 2015

Kuih Bakar

Salam

Semalam balik dari Kuantan, sebelum balik ke rumah singgah kejap ke rumah future sil i. Sebab future mil ada kirim lauk Ikan Patin. Sedap oo mil masak. Eh eh ini bukan bodek tp realiti.

Singgah umah future sil, dia bg kuih ni ngan red velvet. Semoga murah rezeki beliau sekeluarga. Aminn..

Ni klo belah Bentong kitorang panggil Kuih Bakar. Feveret i yang bahagian garing tepi-tepi tuh. Sedapnye!! Langkah kanan la kiranya nih.

Alahmdulillah. Sape nak order leh PM.

26 Apr 2015

Anak ayam

Salam

Hasil penemuan di pasar Sabtu ari tuh. Jakun jap. First time jumpa. Hahaha.

Btw, harga dia boleh thn gak la. 3 ekor RM15. bakul xtermasuk. Sebijik bakul RM2. Sape bminat leh try usha.

22 Apr 2015

Demam

Salam

Apa kabar? I demam+batuk+selsema. Pakej tiga serangkai. Dah pergi klinik Isnin lepas. Doc cakap tekanan darah rendah. Again. I ingat dah ok rupanya tidak. Adesss..

I percaya sakit itu penghapus dosa kecil. Redha je la. Kalau tak rasa sakit, camne nak rasa nikmat masa sihat. Ye dop? Hope cepat sembuh, tak larat dok melepek gini. Ngan makan sekadar memgalas perut sabit nak mkn ubt kekdahnya.

Korang take care kat sana. Musim cuaca hujan panas tak menentu sekarang. Taknak korang sakit. Biar i sakit, takpe. Eh eh ko dh kenapa? Kbai.

Wordless Wednesday


18 Apr 2015

OST Teman Lelaki Upahan

Hujan terus turun
Mendengar sayu sepinya hati
Menanti kembalinya irama hati
Pengubat mimpi jiwa terisi
Sudah puas sudah
Diri dinanti oh tidak kembali
Terus mendoakannya agar dia tetap
ingati
Di sini aku kau menjelmalah
Aku tak biasa
Untuk kenangi masa tika kita
bersama
Peritnya rasa hati tiada yang
mengerti
Tetaplah di sini teruskan menanti
Aku tak biasa
Untuk kenangi masa tika kita
bersama
Peritnya rasa hati tiada yang
mengerti
Tetaplah di sini teruskan menanti
Aku tak biasa
Untuk kenangi masa tika kita
bersama
Peritnya rasa hati tiada yang
mengerti
Tetaplah di sini teruskan menanti Tetaplah di sini teruskan menanti
Tetaplah di sini


Sent from my iPhone

17 Apr 2015

Sambal Sotong Fast&Furious

Salam

Tetiba datang mood nak menghabiskan gas kat rumah. hahaha. Setahun sekali tukar gas gini lah. Ok hari ni nk share resepi Sambal Sotong. Ampun, gua bukan pro. Saja nk tepek kat blog supaya tak lupa nanti, senang nak refer.


Bahan-Bahan

Lada kering - dikisar
Bawang Merah - dikisar & potong bulat
Bawang putih - dikisar
Sotong
Asam Jawa
Serai -optional 
Bahan perasa - Garam, Gula


Cara-cara

Tumis bahan yang dikisar. Hingga naik minyak. Pastikan minyak banyak baru lada cepat masak. Tapi takyah banyak cam i tuh. terlebih sudah namanya. Kemudian dah agak-agak lada mula masak, boleh la letak air asam jawa dan bahan perasa. Last but not least letak sotong. Takyah lama sgt dalam kuali nnt sotong liat pulak kalau overcooked. Cukuplah dalam 4-5minit. Kemudian angkat dan hidangkan. Jangan lupa tutup api dan basuh kuali tersebut. Selamat menjamu selera

Sekian terima kasih.






















14 Apr 2015

Kadang-Kadang

Salam,

Kadang-kadang,
kita tak dapat apa yang kita nak. Kita nak A tp kita dapat B

Kadang-kadang,
Kita terlalu kejar duniawi hingga lupa tanggungjawab kita cari bekalan utk akhirat

Kadang-kadang,
Kita lebih rindu pada kawan-kawan/kekasih berbanding keluarga sendiri

Kadang-kadang,
Kita lupa pada Sang Pencipta sedangkan Dia tak pernah lupa pada kita

Kadang-kadang
Dia tak jawab doa kita bukan sebab dia tak sayang, tapi Dia rindu nk dengar hambaNya merintih

Kadang-kadang
Kita lupa ujian itu mematangkan kita, hingga buat kita berputus asa. Sedangkan setiap ujian itu ada kemanisan di hujungnya

Kadang-kadang
Kita rasa kita lemah. Tak kuat. Sedangkan org lain lebih hebat dugaannya nk dibandingkan dgn kita

Kadang-Kadang
Kita mengeluh. Kita tak bersyukur, sedangkan ramai lagi di luar sana tak merasa nikmat yg kita kecapi

Kadang-kadang
Kita terlalu kejar kekayaan dan kejayaan di dunia hingga kita lupa mati mengejar kita

Kadang-kadang
Kita lupa yang tuhan dah janji akan ada pelangi selepas hujan

Teman, ingatkan aku kala aku terlupa. Kejutkan aku andai aku leka dibuai mimpi lena. Jangan pernah jemu nasihati aku. Aku jauh tersasar. Tariklah aku.

9 Apr 2015

Sotong Goreng Tepung

Salam

Menu dinner hari tu. Hasil seharian menggugel resepi. Hahahaha.

Boleh tahan sedap (utk tekak sendiri), tapi still takleh lawan sotong goreng tepung Ana Ikan Bakar petai. Yg tu mmg meletop kebabom. Sebab i x suka yg cam cekodok. I suka light2 n crunchy.

Nk resepi? Leh gugel sendiri k. Sebab lain org lain citarasa. Bon appetit.

Salam Khamis


8 Apr 2015

Biarkanlah

Lirik Lagu Biarkanlah : Drama Band

Semua pernah tercipta
Seakan terhapus sudah segala
Tak mampu ku kembali
Biarkan saja berakhir di sini

Biar patah hatiku
Biarkanlah
Aku pergi demi hidupmu

Biar hancur harapku
Lepaskanlah
Aku pergi demi bahgiamu

Semua janji terbina
Seakan sudah tiada bermakna
Tak mampu ku kembali
Biarkan saja berakhir di sini

Biar patah hatiku
Biarkanlah
Aku pergi demi hidupmu

Biar hancur harapku
Lepaskanlah
Aku pergi demi bahgiamu

Selagi kita masih bersama
Semakin ku terluka

Biar patah hatiku
Biarkanlah
Aku pergi demi hidupmu

Biar patah hatiku
Biarkanlah
Aku pergi demi hidupmu

Biar hancur harapku
Lepaskanlah semuanya
Aku pergi demi bahgiamu
Aku pergi demi bahgiamu
Aku pergi demi bahgiamu

Visit:
http://www.liriklagumuzika.com


Sent from my iPhone

7 Apr 2015

Love love love

Salam

Cenderahati dr Ain, baru balik dr CH. tq dear...
The Cactus
Strawberry Coklat

6 Apr 2015

Laksam Pahang

Salam

Nak share resepi. Aktiviti masak memasak di hujung minggu ini diteruskan dgn menu istimewa kakak ipar ku. Laksam. Sedap weh, dua kali i makan. Siap kakak ipar tapaukan lagi kat i untuk makan kat rumah.I is malu. phuii

Ni resepi dia yg i sempat skodeng time dia masak. Sebab i assistant je.

Bahan-Bahan:

(Kuah)
Ikan Selayang
Santan
Bawang merah
Bawang Putih
Cili Padi

(Ulam)
Kacang panjang
Tauge
Timun
Bunga Kantan (optional)

(Sambal lada)
Cili Besar Merah - diblender
Garam - diblender

Cara-cara:
Rebus ikan bersama asam keping hingga ikan masak. Asingkan tulang dan isi nya. Blender isi ikan bersama bawang merah, bawang putih dan cili padi sikit. Masukkan ke dalam periuk bersama air rebusan ikan dan masukkan santan. Perasakan dengan garam dan bahan perasa. Tunggu hingga mendidih dan betul-betul masak. Sedia untuk dihidangkan.

p/s: Laksam ni kakak ipar i beli yang dah siap. Just kukus semula atau boleh reheat sahaja dalam microwave.

 Sekian. terima kasih. Selamat mencuba

Laksam

5 Apr 2015

Weekend Itu

Salam

Cuti hujung minggu diteruskan dgn aktiviti makan dan makan dan makan.

Ke ikea ke kita. Eh eh. Mkn berdua tp melantak macamkn lima org. Bermula dr popia goreng sbg appertizer, menu utama meatballs, pelengkapnya chicken wings, dan hero nya lamb, tak lupa dessert almond cheese cake. Alhamdulillah kekenyangan.

Ni je sempat snap. Btw, almind cake tu superb. Klo g, wajib repeat!

3 Apr 2015

Demam GST

Take note ya kawan2. Jadilah pengguna yang bijak. Jangan tertipu dgn peniaga yg tamak.

Selamat berurusniaga

2 Apr 2015

Jerawat Gatal

Salam

Lama tak merepek kat blog. Maaf sgt2.. ai is bz. Doakan i banyak masa terluang supaya dpt merepek meraban kat sini. Hahaha.

Tak tau nk cerita apa. Nah amik la pic ni sekeping. Bapak besar jerawat.
Masalahnya i ni sgtla gemar picit jerawat. Pastu mula la berparut muka dek jerawat.

K nak magrib dulu. See u soon. Nnt kita sambung merepek lagi hokey.

salam Khamis