6 Apr 2015

Laksam Pahang

Salam

Nak share resepi. Aktiviti masak memasak di hujung minggu ini diteruskan dgn menu istimewa kakak ipar ku. Laksam. Sedap weh, dua kali i makan. Siap kakak ipar tapaukan lagi kat i untuk makan kat rumah.I is malu. phuii

Ni resepi dia yg i sempat skodeng time dia masak. Sebab i assistant je.

Bahan-Bahan:

(Kuah)
Ikan Selayang
Santan
Bawang merah
Bawang Putih
Cili Padi

(Ulam)
Kacang panjang
Tauge
Timun
Bunga Kantan (optional)

(Sambal lada)
Cili Besar Merah - diblender
Garam - diblender

Cara-cara:
Rebus ikan bersama asam keping hingga ikan masak. Asingkan tulang dan isi nya. Blender isi ikan bersama bawang merah, bawang putih dan cili padi sikit. Masukkan ke dalam periuk bersama air rebusan ikan dan masukkan santan. Perasakan dengan garam dan bahan perasa. Tunggu hingga mendidih dan betul-betul masak. Sedia untuk dihidangkan.

p/s: Laksam ni kakak ipar i beli yang dah siap. Just kukus semula atau boleh reheat sahaja dalam microwave.

 Sekian. terima kasih. Selamat mencuba

Laksam

No comments:

Post a Comment