18 Oct 2016

Menu Berpantang

Salam

Ok, seperti yang aku janjikan semalam, hari ni aku akan share menu sepanjang aku berpantang. Bermula dari awal tempoh berpantang hingga la ke hujung- hujung tamat tempoh berpantang. Ni contoh menu aku berpantang masa kat rumah MIL aku.

BREAKFAST
Nasi Putih
Sup Ikan Haruan @ Ikan Haruan Bakar @ Ikan bilis
Sayur Sawi rebus
Air Suam

Minum Pagi
Kuih
Kopi O @ Milo @ Horlicks @ Susu

Lunch
Nasi Putih
Sup Ikan Haruan @ Ikan Haruan Bakar @ Ikan bilis
Sayur Sawi rebus
Air Suam

Minum Petang
Biskut
Kopi O @ Milo @ Horlicks @ Susu

Dinner
Nasi Putih
Sup Ikan Haruan @ Ikan Haruan Bakar @ Ikan bilis
Sayur Sawi rebus
Air Suam

Menu ni lebih kurang Seminggu Pertama berpantang je la. Lepas tu tak makan dah ikan haruan. Stok habis. hehe. Sambung ikan lain. Memang aku tibai makan sayur banyak. Susu meriah baq ang. Memang takde istilah diet weh. Kelaparan sentiasa. Laju je makan. Tapi aku still tak makan kunyit dan blackpaper. Sebab Rara Alana jaundice. Jamu dan yang sewaktu dengannya pon aku tak makan. Alhamdulillah sepanjang berpantang aku tak pernah kena sembelit. Lancar je.... Hehehe

Bila sudah hujung-hujung berpantang, mak aku pelbagaikan cara masak. Yer lah, hari-hari menghadap yang sama bosan jugak kan. Bila dapat yang berminyak dan pedas-pedas sikit tu nikmatnya Ya Allah... hahahha. Itu pun selepas hari ke 30 la. Awal-awal tu aku tak berani gak. Aku kn naif. Ni lebih kurang menu yang mak aku masakkan.


**NASI**
Nasi Putih
Nasi Ayam
Nasi Lemak

**AYAM**
Ayam Bakar
Ayam Percik
Ayam Masak Lemak (Lada Kering)
Sup Ayam

**IKAN**
Ikan Tenggiri Bakar
Ikan Tenggiri Masak Lemak (Lada Kering)
Ikan Tenggiri Goreng (Less Oil)
Ikan Tenggiri Singgang
Ikan Bawal Bakar
Ikan Bawal Singgang
Ikan Bawal Goreng Kunyit (Less Oil)
Ikan Bilis Goreng + Bawang

**SAYUR**
Sawi goreng
Bayam + Carrot
Gulai Lemak Putih Sawi

**AIR**
Kopi O / Horlicks / Air Suam / Glucose


Itu je antara menu Berpantang yang dapat aku share dengan korang dekat sini. Itu pun ingat-ingat lupa. Untuk rujukan aku juga di masa akan datang. FYI, Sepanjang berpantang aku tak makan sebarang supplemen atau milkbooster. Alhamdulillah rezeki Rara Alana..


>>>> MILKBOOSTER <<<<

Air Red Dates + Longan Kering + Gula Batu.
Horlicks + Susu Pekat
Sayur jangan skip.
Kurma sebagai snack
Air Suam



p/s: next entry nak story pasal apa lak ya?





No comments:

Post a Comment