7 Jul 2017

Cerita raya kami

Assalamualaikum

Camne sambutan Hari raya korang? Ini tahun kedua iols sambut Hari raya bersama husband dan keluarga mertua. Last year #teamrayabentong. Tahun ni giliran Pekan la pulak. Tapi sebenarnya bagi I tak kisah pun raya kat mana, janji dapat bersama dengan yang tersayang, ye dak?

OOTD Rara Alana




Day 1 Kami decide tema Merah utk Raya tahun 2017. Perghh punya la susah nak cari color yang senada. Sebab kebanyakan butik yang I terjah kebanyakan color pastel. Cissskek sungguh. Baju Abam Jejai custom made cutting Slim Fit tailor Bangunan MARA KL, Baju I pulak Lets Kurung by Nursajat, Baju Ayra KIDS @ Alamanda. Alhamdulillah walaupun color ada sikit lari, tapi dalam gambar nampak senada kan? hahahah belasah la labu. Janji Merah. Belah petang kami meneruskan riang raya ke Beserah. Ayra dah salin uniform. Mana taknya, siap pakej mentahiti dan mandi dekat rumah uncle Din. Terus tukar dress by Poney. Sebelum meneruskan perjalanan beraya ke rumah kawan-kawan lain.


Day 2 kami beraya ke Jerantut. My First time balik kampung actually since kahwin tak pernah lagi ke sana. Lebih kurang 2 jam dari Pekan. Cuaca cantik,tak panas tak hujan. Alhamdulillah dapar beraya jumpa sedara mara dengan riang gembira. Baju I upah tailor cina Bentong, Baju Ayra peplum by Lara Alana @Jakel. Bila beraya petang dah berpeluh-peluh bau pon lebih kurang cam bau kucen, terus mandi and tukar dress by Poney. Setel raya kedua. Jom balik Bentong.



Day 3 Kami beraya ke rumah pakcik-makcik kat Bentong. sebelum meneruskan perjalanan belah petang ke rumah kawan-kawan I pulak. Baju I ready made by IOI City Mall Putrajaya, Baju Ayra by Lara Alana @Jakel.


Day 4 Beraya kat sekitar rumah juran-jiran je. baju kurung Ayra custome made by Wan Rara jahit sendiri. Nak sangat jahit baju cucu nya. Belah petang I dah start pakai Jeans. Ayra pakai shirt n legging by Poney. cuaca panas uols, kena pakai yang selesa dan sejuk. Hahahah pergi beraya rumah cousin I dan terus pergi beli barang di TF Raub.

Day 5 dan seterusnya tak sempat ambil gambar nk OOTD. Hahaha.

Moral of the story dalam misi beli baju raya anak:
1) Kalau dah jumpa kasut yang berkenan tu, sambar je. takyah nak tunggu minggu depan ke dua minggu lagi ke. Sob sob sob. Kisahnya begini, pergi ke Poney Alamanda sebelum puasa, ada la nampak kasut hitam cantik. Memang nak cari yang color hitam supaya nampak matching pakai dengan baju kurung merah. Then salesgirl tu beritahu ada 10% diskaun dari harga asal RM150++. Hati dah berkenan sangat-sangat. Abam Jejai dah suruh ambil,tapi biasalah I, "next week la yang,kita beli sekali harung dengan baju-baju and jeans Ayra". Next week nya kami kesana, amek kau. Sold out. Tinggal color brown jek. Cis. Kami terus ke Poney IOI City Mall, pun tiada. Saiz budak 5 tahun ada la. hahahah padan muka mak kau. Marilah bersama kita berhuhu. Lastly kami ke Parkson Alamanda je, beli kasut Ayra. mujur ada color black. Sabo je la.

2)Time beli baju raya tu kan nk kena test banyak kali kan. So make sure anak punya mood elok. hahhaha. Jangan dia buat drama cam haritu taknak bukak baju yang kami nk test. Sabo je la mak kau ni nak oi....

3)Beli awal lagi bagus, lantak la ada sale ke takde sale ke. Janji size ada.

4) Baju ready made tu better test betul-betul sarung kat badan dia. Sebab nanti ada kes baju muat, kain pulak senteng. Lengan labuh la itu la ini la..

5) Jangan last minute. Nanti ramai orang nk berebut-rebut bersesak-sesak kesian anak...


Kuih Raya
Kuih raya seperti biasa I order je dari akak ni. Memang tetiap tahun I amik kat dia. Tart Nenas dia sedap hoiiii... Cair di mulut. Selagu agen, I ada la jugak orderkan kuih utk rumah sendiri dan utk yang bawak balik kampung. i bukan taknak buat kuih raya, tapi I support bisnes kawan-kawan. Hehe.



Begitulah kisah raya Part 1 kami. Nanti I sambung Part 2.





No comments:

Post a Comment