7 Jul 2017

Cerita Raya kami - Part 2

Assalamualaikum,

Sambungan dari Part 1..

Hidangan raya
Biasa kalau kat rumah I, menu wajib bila time raya adalah Lemang, Rendang Ayam, Rendang Daging,Sate, Nasi Impit, dan Kuah Kacang. Menu Sampingan pulak depends la kadang-kadang Nasi Dagang, or Mee Kari, Laksa, Mee Sup. Yang ni tengok keadaan lauk apa yang ada. Bahan pon kita akan prepare pada hari kejadian, bukan masak sehari sebelum. Berlainan pula dengan belah mertua. Kat sana dorang buat Lemang juga, tapi tak guna daun Pisang taw. Mereka guna Daun Lerek. (Entah camne eja, i tibai je.)

pic: Mr google

Camni lah lebih kurang rupa Daun Lerek tu. Tujuannya, masa nak makan lemang tak payah belah buluh tu. Just tarik tangkai daun tu. I pon 1st time tgk actually. Sebab kat tempat I, pakai Daun Pisang. Hahaha. Raya kat belah Pekan, yg pasti mereka tak makan Nasi Impit/Ketupat dengan Kuah Kacang. Tapi mereka makan dengan Serunding/Sambal Ikan. Ya, pengalaman juga ni. Hahaha. Kau jangan memandai-mandai minta mende yang tak hado ya. Mak masak Nasi Planta Ayam Masak Merah utk juadah pagi raya. Air pulak, selain dari air panas, kat sana trend hidang air Gas. Rata-rata kami pergi beraya memang dihidangkan air Gas. Tak kira la jenama ke tak jenama ke, belasah je. Perghh memang la sedap. Tapi memikirkan kandungan gulanya, silalah minum banyak air masak utk flush hokey.. Kalau belah I, memang stended Air Oren Sunquick atau kordial je la. Sila la merajin buat air gula utk memudahkan tuan rumah nak bancuh air utk para tetamu.

Bersambung....



No comments:

Post a Comment