27 Sep 2016

Pengalaman Bersalin (Part 2)

Salam,

Ok, bersambung dari kisah Part 1. Aku still check up dengan KKIA Presint 18. Bukan apa, memang sejak dr awal pregnant pun dah check up kat sini. So malas nk stop camtu je dan dalam masa yg sama terus continue check up KKIA.

Preparation barang Baby pon kami beli secara beransur-ansur. Maklumlah 1st timer. Beli pun mana yang terlintas kat checklist. Nasib baik Abam Jejai melayan je bini dia ni bila datang kegilaan shopping barang baby. Kami start cari barang baby bila pregnancy aku dah cecah 7months ke atas. Excited tu memang lah excited. Siapa tak teruja kan? Lebih-lebih lagi anak sulung. Puas aku menahan nasfu beli barang baby sehinggalah dapat greenlight dari Abam Jejai.

Tiba pada hari check up di KKIA. Aku minta Doc scan air ketuban. Sebab menurut Hosp Azzahrah, air ketuban aku kurang. Nak kata leaking takde la pulak aku detect rasa basah. So doc pun scan dan memang ya, air ketuban aku kurang! Masa last check up di Hosp AzZahrah hari tu, bacaan nya 7.5. Doc Masyita kata kalau less than 6, kita akan operate. Sebab risiko kepada bayi kalau air ketuban kurang. Risau bayi lemas. Seminggu tu pulun la aku minum air bergelen-gelen, makan buah tembikai,air kelapa dan macam-macam lagi petua aku buat. Hasil scan di KKIA pada hari tersebut mendapati air ketuban aku kurang kepada 4.5. Terus dia suruh aku admit ward hari itu juga. Referral Letter dibuat. Doc tanya nak pergi Hosp AzZahrah atau Hosp Putrajaya. Memandangkan aku sorang-sorang nak drive ke sana, jadi aku minta doc buat referral letter ke Hosp Putrajaya sahaja. Ye la, aku bukan mahu bersalin lagi kan. Tak perlu lah ke Hosp AzZahrah. Costing semua tu. Hahaha. Doc bagi aku masa satu jam untuk kemas barang dan terus ke hospital. Kalau nak diikutkan, dia suruh aku pergi direct dari KKIA P18 tu ke Hospital Putrajaya. Tapi aku minta balik ke rumah dulu untuk salin baju.

Bersambung...










No comments:

Post a Comment